Éjjel kelesztett hűtős kalács

  • 2017.03.23.
  • 9

Éjjel kelesztett mazsolás kalácsEste el kell készíteni, a tésztát a formába tenni, majd éjszakára a hűtőszekrénybe. Reggel a hideg sütőbe, és ahogy melegszik a sütő, még kel és egyúttal sül is. Reggelire fogyasztható a friss kalács!Hozzávalók:300 gramm finomliszt1 db tojássárgája60 gramm barnacukor1,5 deci tej5 gramm instant élesztő2 teáskanál vaníliaaroma4 evőkanál olvasztott vaj5 deka mazsolaKenni:fél deci meleg tej1 teáskanál nádcukor1 teáskanál olvasztott vajAz olvasztott vajon és a mazsolán kívül mindent berakunk a kenyérsütőgép üstjébe, majd összegyúratjuk a tésztát (akinek nincs gépe, az kézzel készítse el). Sípszó után belecsurgatjuk az olvasztott vajat, majd tovább dolgoztatjuk a gépet.Ezután lazán még egyszer átgyúratjuk a géppel, és most a kelesztés előtt kivesszük a tésztát.Lisztezett deszkán
rúd formára nyújtjuk , majd elfelezzük. Összefonjuk, a végeit összecsippentjük, hogy ne nyíljon szét.Egy gömbölyű (kb. 22cm), alacsonyabb kerek formába helyezzük körbetekerve. Letakarjuk, és
berakjuk a hűtőbe reggelig.Másnap kivesszük a tésztát, megkenjük
meleg cukros tejjel (a tejet felmelegítjük, és belekeverjük a cukrot, vajat) ,majd berakjuk 100 fokra állított sütőbe kb. 20 percre, aztán 170 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. A megsült kalácsot újra megkenjük a megmaradt cukros tejjel, és hagyjuk kihűlni.A receptet a Nosaltyn
találtam, ahol kakaós kalácsként szerepelt, de én a kakaót kihagytam, és mazsolát tettem bele. Tényleg nagyon hamar elkészült, és reggelire gyorsan meg is sült. két személynek elegendő.