Szilvalekváros mézestekercs dióval

  • 2016.12.21.
  • 1

Szilvalekváros mézestekercsVicuskánál
tetszett meg ez a recept. Mivel hasonlót szoktam én is sütni (bár az nem tekercs), nagyon finomnak ígérkezett, el is készítettem egykettőre. Az enyém ugyan nem lett olyan formás, mint Vicuskáé - elég nehéz a tésztával dolgozni - de finomnak nagyon finom! :)Tészta hozzávalói:500 g liszt70 g zsír200 g porcukor/ kevesebbet tettem/ 150 g100 g méz2 tojás1 kàvéskanál fahéjkét csipet őrölt szegfüszeg1 kávéskanál szódabikarbónacsipet sóTöltelék:fél üveg szilvalekvár (1/2 liter)20 dg dió, cikkekben1 tojás enyhén felverve, lekenni a tetejétA lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a porcukrot, mélyedést formálunk a közepébe és beleöntjük a langyos mézet, a két tojást, a fűszereket és a szódabikarbónát. Fahéj és szegfűszeg helyett tehetünk bele egy púpozott teáskanál kész mézes fűszerkeveréket. Jól összedolgozzuk, meggyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másik kettőt letakarjuk, hogy ki ne száradjon. A tésztát 35-38 cm hosszúra és 18-20 cm szélesre nyújtjuk jól meglisztezett deszkán, hogy ne szakadjon. Ha elszakadna, akkor a kezünkkel visszaragasztjuk és majd tojással lekenjük. A közepét kicsit vastagabbra hagyjuk, mint a széleit, oda fog kerülni a töltelék.
Vastagabb csíkként (2-3 cm szélesen) rákanalazzukk a szilvalekvárt, kicsit elsimítjuk a kanál hátoldalával és erre rászórjuk a darabolt diót. A tészta két szélet ráhajtjuk a közepére, jól rányomkodjuk. Lekenjük a felvert tojással.Így szól Vicuska receptje - én némi módosítással csináltam.A diót darabosra megtörtem, egy egész üveg szilvalekvárt elhasználtam a 3 tekercsre, a szilvalekvár alá pedig szórtam 1-2 kanálnyi darált diót.Néhány fázis a készítésrőlMásnap szeleteltem