Zöldborsókrémleves reteklevéllel

  • 2018.06.13.
  • 8


A spárga és az újkrumpli után újabb főszereplő lép színre a szezonális színpadon: a zöldborsó. Bár egész évben fogyasztható, azért a frissnek párja nincs, érdemes tehát résen lenni és szedni, venni, főzni, enni, amíg zsenge.
Most egy szuperegészséges krémleves készült belőle, amely nem tartalmaz sem lisztet, sem tejterméket. Felhasználtam hozzá a retek zsenge, kissé csípős leveleit és a levesbetét is nyers, ropogós: csírák, zöldek, vékonyra szeletelt retek. Tavasz és nyár egyszerre a tányérunkon.
A recept megjelent az Erdélyi Konyha Magazin májusi számában.

Hozzávalók: 2 újhagyma
50 dkg zöldborsó,
2 krumpli
1 kötés retek
olaj, só
fél citrom leve
A tálaláshoz:  friss bazsalikom
vegyes csíra
barna, magos kenyér

Elkészítés

Az újhagymát és a krumplit megpucoljuk. A retket levelestől megmossuk.
Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Hozzáadjuk a zöldborsót, a kockára vágott krumplit és felöntjük vízzel. Sózzuk, puhára főzzük.
Hozzáadjuk (néhány szép kivételével) a reteklevelet és krémesre turmixoljuk. Citromlével ízesítjük.
Tálaláskor vékonyra szeletelt retket, csírát, bazsalikomot és barna, magvas kenyeret adunk a leveshez.