Téli minestrone gnocchival

  • 2018.02.10.
  • 4


A közkedvelt olasz minestrone-t téliesíthetjük a szintén olasz krumplinudlival, a gnocchival. Így szinte egytálétel lesz a végeredmény és nem is nagyon kell másodikon törni a fejünket. 
Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek körében is népszerű ez a leves: a nudlik kedvéért még néhány zöldséget is hajlandók lenyelni még a notórius zöldségkerülők is. 
Ha mégis inkább húsra vágyna a család, főzzünk meg és kockázzunk a levesbe egy darab sonkát. Ebben az esetben a sonka főzőlevét is adjuk a leveshez. Kipróbáltuk: így is, úgy is nagyon finom!
A gnocchi mintázómat valahol Pugliában vettem egy útszéli souvenir árustól. Emlékszem, le is maradtam emiatt a csapattól, mert az eladó, egy idős bácsi fontosnak tartotta, hogy számlát állítson ki nekem a filléres tárgyról. Az egyetlen akkurátus olasz volt, akivel eddig találkoztam.
A recept megjelent az Erdélyi Konyha téli kiadványában, az Évszakok ízei című könyvben.

Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj
egy kis fej hagyma
3 sárgarépa
1 kis zeller
kb. 12 drb. brokkoli rózsa
1 doboz babkonzerv
2 dl hámozott paradicsom konzerv
szárított oregánó
3 gerezd fokhagyma
rozmaring/bazsalikom
A gnocchihoz: kb. 20 dkg krumpli
10 dkg liszt
1 tojás sárgája

Elkészítés

A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát és a zellert is.
Kavargatjuk, majd beletesszük a zúzott fokhagymát, aztán a darabolt, hámozott paradicsomot. Beletesszük az oregánót, megsózzuk, majd felöntjük vízzel.
Ha forrt egy keveset, beletesszük a brokkoli rózsákat és készre főzzük. Végül hozzáadjuk a leszűrt konzervbabot.
Közben a krumplit kevés vízben puhára főzzük. Leszűrjük, villával összetörjük. Ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgát és annyi lisztet, amennyivel nem lágy, nem ragadó tésztát tudunk gyúrni.
A tésztából vékony rudakat formázunk, kb. 1 cm-re vágjuk, majd gnocchi mintázóval, vagy villával bordázzuk.
Bő, sós vízben kifőzzük. A leszűrt gnocchit a kész leveshez adjuk.