Almás-karamelles sajttorta

  • 2017.10.31.
  • 1

Mióta gasztronómiai újságokban is publikálok, kicsit a jövőben élek. Gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy hónapokkal előre tervezünk, főzünk, dizájnolunk és fotózunk. Ez néha meglepő látványt eredményez: előfordul, hogy karácsony környékén húsvéti ételeket fotózunk, húsvétkor pedig már a strandszezonról írunk. Mostanában a karácsony van terítéken, de én előtte is bemutatok néhány ételt, hiszen lehullott az első hó, télies hangulatból nincs hiány.Az alma és a karamell ritka jó páros ősztől tavaszig, a fahéj ízével kiegészülve még különlegesebb desszertet kapunk. Bár kamasz gyermekeim ki nem hagynák az oltogatásomat az előrehozott évszakokkal kapcsolatban, én általában megértő vagyok. Elvégre nem könnyű nekik egy pszichológus és gasztroblogger anyával.  Hozzávalók: 25 dkg zabkeksz10 dkg vaj             30 dkg sajtkrém50 dkg mascarpone5 dkg vaníliás cukor1 teáskanál fahéjA karamellkrémhez: 10 dkg cukor2, 5 dkg vaj0,5 dl tejszínpici sóA tetejére: 3-4 alma5 dkg barna cukor1 citrom leveDíszítéshez: 2 evőkanál gránátalma mag4-5 szem tejkaramellarozmaring ElkészítésA kekszet késes aprítóban ledaráljuk.  A vajat megolvasztjuk és a kekszmorzsával összekeverjük. Egy tortaforma aljába simítjuk, jól lelapogatjuk és egy órára hűtőbe tesszük.A sajtkrémet a mascarponéval, a vaníliás cukorral és a fahéjjal krémesre kavarjuk. Rákenjük a kekszes alapra és újra betesszük a hűtőbe.A 10 dkg cukrot egy vastag aljú edényben lassú tűzön megolvasztjuk, karamellizáljuk, amíg a kívánt színt elérjük. Hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt. Jól elkavarjuk és hagyjuk kihűlni.Az almákat héjastól darabokra vágjuk. A cukros, citromleves vízben megpároljuk. Szűrőlapáttal kiszedjük és hagyjuk kihűlni.A karamellkrémet rácsurgatjuk a jéghideg torta közepére. Rárakjuk az párolt almadarabkákat.Gránátalma magokkal, tejkaramellával és rozmaringgal díszítjük.