Mákos bukta

  • 2017.03.22.
  • 6


A kelt tésztákkal sokáig úgy voltam, hogy ez az a terület, ami nekem nem megy. Valahogy tökélyre fejlesztettem azt, hogy a kelleténél forróbb tejbe szórtam az élesztőt, ami persze nem kelt meg. Én mégis megsütöttem a tésztát (Mire számítottam???), amely persze vacak lett és csak mérgelődtem. 
Igazából Melinda barátnőm hozta vissza a hitemet, ő mindig olyan lazán kapta elő a sütőből az álomszép “kőtteseket”, hogy neki elhittem, hogy nem nagy ügy. Titokban próbálkoztam, még jobban odafigyeltem a tej hőmérsékletére, kifejezetten megszerettem a dagasztást, odafigyeltem a kelesztési időre, aztán már tényleg nem nagy ügy. 
Most az öcsém tiszteletére készítettem mákos buktát, ő nagy mákrajongó. De az az igazság, hogy alig evett a buktából. Nem azért, mert olyan rossz lett volna…hanem mert előtte jóllakott borscscsal. Alighanem egy újabb borscsrajongóval gazdagodott a világ! 

Hozzávalók: 1/4 l tej
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
3 ek cukor
csipetnyi só
5 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez: 10 dkg darált mák
5 dkg porcukor
1/2 vaníliarúd
1 dl tejszín
A tetejére: 1 tojás (fele is elég)
4 ek mák

Elkészítés
1. Az élesztőt a kézmeleg tejbe szórom. Beleteszek 1 ek cukrot és megszórom az edényt egy csipetnyi liszttel. Meleg helyen hagyom felfutni.
2. A lisztet egy mélyebb tálba teszem. Hozzáadom az élesztős tejet, a tojássárgákat, sót, cukrot és végül az olvasztott (nem forró) vajat. 10 percig dagasztom. Meleg helyen egy órán át kelesztem.
3. A darált mákot elkavarom  a porcukorral, vaníliamagokkal és a tejszínnel.
4. A megkelt tésztát kb. 28 darabba vágom. A darabokat ellapítom. Mindenik közepébe teszek a mák töltelékből. és mintha gombócot készítenék, összecsippentem a tésztát.
5. A bucikat sütőpapíros tepsire rakom és kb. fél óráig hagyom kelni. Ekkor lekenem a felvert tojással és megszórom mákkal.
6. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt sültek ki.