Buddha bowl 1.

  • 2017.03.13.
  • 7


Kaptam egy fülest, hogy tehetnék fel böjtös ételeket is a blogra. Igaz. És bár visszanézve úgy látom, hogy több étel is megfelel e követelménynek,ez most kiemelten az.
Mostanában nagyon divatosak a tálkás ételek ( lásd smoothie bowl ). Színesek, egészségesek, könnyen elkészíthetőek.
A Buddha tál talán Buddha kerek pocakjáról kapta a nevét, de ígérem, aki ilyenen él, nem növeszt hasonlót. Vagy lehet, hogy a kiegyensúlyozottsága miatt nevezték el Buddháról. 
Az ilyen típusú tálak az egészséges táplálkozás “képletét” alkalmazzák: 1/2 rész zöldséget (és gyümölcsöt), 1/4 rész fehérjét és 1/4 rész gabonát tartalmaznak. Így a  variációk száma végtelen, a zöldségek lehetnek nyersek, pároltak, grillezettek, de feltétlenül legyen több szín a tálkában. A fehérje lehet állati eredetű ( hús, tojás, sajtfélék), de növényi is (hüvelyesek). Gabonából használhatunk barna rizst, kuszkuszt, quinoát, teljes kiőrlésű tésztát stb. A tetejére jöhet bármilyen öntet, amit szeretünk és megszórhatjuk magokkal, zöld fűszerekkel.
Napszaktól függően bármikor fogyasztható, sőt, a munkahelyünkre is vihetjük. Legfennebb nem tálkában, hanem befőttes üvegben.

Hozzávalók: 5 dkg quinoa
2 avokádó
4 tojás
2 ek ecet
1 mangó
4 marék rukkola
4 paradicsom

1 citrom
Az öntethez: 2 tk tahini
2 tk joghurt (opcionális)
A tetejére: friss menta

Elkészítés
1.  Egy fazékban vizet forralok. Beleöntöm az ecetet, majd óvatosan, egyenként beleütöm a tojásokat. Pár perc alatt elkészül a buggyantott tojás, ekkor szűrőkanállal kiszedem.
2. A quinoát kétszeres mennyiségű, sós vízben megfőzöm. Az avokádót és a mangót meghámozom. Az avokádót azonnal meglocsolom a citrom levével.
3. A paradicsomot, mangót és az avokádót darabolom. Négy tálkában arányosan elosztom a hozzávalókat. Meglocsolom a tahinis öntettel és megszórom mentával.