Szász fokhagymás leves

  • 2017.01.22.
  • 4


Úgy képzelem, hogy ezt az ételt a maradék sült hús felhasználására találták ki a takarékos szász gazdasszonyok. A fokhagymás alapleves és a sült hús nagyon találó együtt, bár soha nem jutott volna eszembe így összetársítani. Ezért is szeretek régi recepteket fellapozni, szinte mindig okoznak meglepetést.
A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében találtam és megjelent az Erdélyi Konyha című magazin januári számában.

Hozzávalók: 1/2 kg (disznó)hús
1 evőkanál zsír
6 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
só, bors
ecet (ízlés szerint)


Elkészítés

A húst szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és forró olajban kisütjük. 
A zsír maradékából, a liszttel rántást készítünk és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.
Folyamatosan kavarva, felöntjük vízzel, sóval, ecettel ízesítjük. 
A levest néhány percig hagyjuk forrni, majd a tejfölt is belekavarjuk. 
A levest a sült hús szeletekre öntve tálaljuk.