Rozmaringos rizottó lazaccal és sütőtökkel

  • 2013.11.25.
  • 3

Hozzávalók 4 személyre: 280 g rizottóhoz való rizs, 280 g lazacfilé bőr nélkül, kb. 1 l hal vagy zöldség alaplé, 200 g sütőtök (tisztítva mérve), 1 ágacska rozmaring, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej fehér hagyma, 100 ml száraz fehérbor, 3 tk. vaj, extra szűz olívaolaj, 4 tk. frissen reszelt parmezán, csipetnyi frissen reszelt szerecsendió, só, frissen őrölt feketeborsA hagymát és a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, előbbit finomra aprítjuk, utóbbit áttörjük. A lazacot és a sütőtököt közel azonos nagyságú, (kb. egycentis) kockákra vágjuk. Az alaplevet forráspontig hevítjük, melegen tartjuk.Egy lábasban 2 tk vajat és egy kevés olívaolajat hevítünk, belehintjük a hagymakockákat és az áttört fokhagymát, és lassú tűzön üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rozmaringágat, a rizst, a felkockázott tököt, megszórjuk sóval, egy kevés frissen őrölt feketeborssal, valamint csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, és 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, és amikor a bor szinte teljesen elpárolog, hozzáadunk egy merőkanálnyi forró hal alaplevet. Olykor-olykor megkeverve az alaplevet addig adagoljuk, amíg a rizs eléri az “al dente” vagyis “harapható”, nem teljesen puhára főtt, állagot. Ekkor a rozmaringágat eltávolítjuk, a rizshez adjuk a lazackockákat, a maradék vajat ill. a parmezánt, és nem több, mint 1-2 perc alatt az egészet készre főzzük. Forrón tálaljuk.