Pacsni

  • 2017.05.17.
  • 9

Napokba péksütemények nézegetése közben találtam itt erre a receptre. Ahogy olvasgattam ez egy régebbről származó egyszerű péksütemény és
mivel számomra ismeretlen volt ezért gondoltam teszek egy próbát! Jól döntöttem mert nagyon finom!!
















































































Hozzávalók/4 darabhoz/:25 dkg liszt1,5 dl tej1 dkg friss élesztő1 evőkanál cukor1 mokkáskanál só4-5 dkg vaj/margarin*Elkészítése: Kezdtem azzal hogy a vajat fagyasztóba tettem. Tésztához kevés langyos tejbe tettem a cukrot belemorzsoltam az élesztőt kevés lisztet szórtam hozzá és hagytam felfutni.A kimért liszthez tettem a sót felfutott élesztőt és a többi langyos tejjel bedagasztottam a tésztát letakarva hagytam
3/4 órát pihenni. Ezután lisztes gyúrótáblára borítottam ahol kezemmel szétlapítottam
és a fagyasztóból kivett vajnak 1/3 részét ráreszeltem
a tészta egyik felére és a másik felét
ráhajtottam . Ezt a műveletet még kétszer ismételten meg úgy hogy a tésztán kilapítás előtt kicsit fordítottam/ így jobban szétoszlott a vaj/. Harmadik
után 20' pihentettem a tésztát majd gombócokat tépkedtem
a tésztából és kezemmel
ellapítottam hosszúkás
két végén kiszélesedő formára.Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam ahol még 10' pihentettem közben előmelegítettem a sütőt és 220 fokon 20' sütöttem. Tepsi alá edénybe vizet tettem! Már mikor
sült is nagyon finom illata volt, kicsit azért vártam hogy hűljön és jött a kóstolást. Nagyon finom!Jó étvágyat!