Fonott kalács tojás nélkül

  • 2017.03.30.
  • 1

Pár évvel ezelőtt készítettem először
ezt a kalácsot ami nagyon ízlett!
Házi tejből készítettem a napokban sárga túrót és aludttejből házi túrót
ami ebből értékes savó megmaradt hűtőbe tettem arra gondolva biztos hasznát fogom venni.
Nem sokáig vártam a hasznosításával:)
















































































Változás : tej helyett savó és a tészta felét ízesítettem
kakaó-fahéj
keverékével
valamint most
friss élesztőből készítettem.Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 5 evőkanál cukor, 1/2 teáskanál só, 3 dl
tej/ ezt most helyettesítettem
a savóval/, 5 dkg olvasztott margarin,1,5 evőkanál kakaópor fél mokkáskanál őrölt fahéj, olaj a tepsi kenéséhez, tészta kenéséhez tej.





































Elkészítése:
Élesztőt kevés langyos cukros
tej/savóba kevertem hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval bedagasztottam. Mikor már jó állagú volt a tészta kétfelé vettem az egyik felébe beledolgoztam a kakaó-fahéj/ kevés tejjel elkeverve / majd mindkét tésztát edénybe tettem letakartam és hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztes deszkára borítottam a tésztákat és egyenként rudat formáltam belőle majd a két rudat összetekertem és olajjal kikent hosszúkás/magas falú/ tepsibe raktam ahol még 40' pihentettem. Mielőtt sütőbe tettem tejjel átkentem a tészta tetejét.
Előmelegített sütőbe pakoltam és 180 fokon 40' sütöttem a tepsi alá edénybe vizet tettem.Mikor megsült a tészta
rácson hagytam hűlni csak ezután szeleteltem
belőle!
Nagyon finom!Jó étvágyat !