Olasz vajkrém felhasználása

  • 2018.01.08.
  • 8

Fantasztikus receptre leltem Viánál, egy cukorszirupos olasz vajkrémet készítettem, melyet tortaburkolásra és díszítésre használtam fel.Hozzávalók:3 tojás fehérjecsipet sókéshegynyi borkősav60 ml víz215 gr kristálycukor340 gr vajElkészítés:1. A tojások fehérjét robotgép magas fokozatán a csipet sóval és a késhegynyi borkősavval kemény habbá verjük.2. Eközben egy lábasban összemelegítjük a vizet a cukorral és forráspont után közepesre vesszük a lángot alatta. Jó szolgálatot tesz egy cukorhőmérő, amikor a szirup eléri a 118 celsius fokot, akkor kell levenni a tűzről.3. A robotgépet állítsuk közepes fokozatra és óvatosan, lassan csurgassuk bele a tojáshabba a cukorszirupot. Kapcsoljuk ismét magas fokozatra és addig habosítsuk, míg a gép üstje ki nem hűl, de legalábbis langyos nem lesz.
4. Ekkor mehetnek hozzá a nem túl hideg, de nem is folyós, puha vajkockák. Robotgép magas fokozatán dolgozzuk el benne teljesen a vajat, szép habos, levegős krémet kell, hogy kapjunk.5. A kész vajkrém tetszés szerint színezhető gél / paszta állagú ételfestékekkel, ízesíthető, de felhasználásig mindenképpen jól záródó edényben, hűtőben tartsuk. Kb. 5 napig hűtőben eláll, de akár le is fagyasztható. Felhasználás előtt a kissé kiengedett vajkrémet dolgozzuk át robotgéppel és már használhatjuk is.Az alábbi tortát ezzel a vajkrémmel burkoltam be, 2 részletben. Az első, vékonyabb vajkrém réteg a torta egyenetlenségeit hivatott eltüntetni, majd hűtés után jöhet egy vastagabb réteg, ami teljesen fed.
Ezt kövezően a leburkolt tortát én egy unikornis tortává alakítottam, ugyanazt a vajkrémet használtam a díszítéshez különböző dekorcsövekkel, különböző színű festékkel szinezve. A fenti vajkrém mennyiség tehát elegendő lett egy 18 cm átmérőjű torta burkolására és a dekorációra is jutott belőle bőven.