Karácsonyi mézeskalács torta

  • 2017.12.17.
  • 1

Ez a torta az ünnepi asztal dísze is lehet, fantasztikusan karácsonyi ízek és kinézet. Viszonylag hamar megvan, a mézeskalácsok akár előre is elkészíthetők és felhasználásig fémdobozban tárolhatók. Én nagyon szerettem készíteni, remélem Ti is kipróbáljátok és Nektek is ízleni fog.Hozzávalók:18 cm-es tortáhozA piskótához:2 tojás125 gr cukor125 gr liszt10 gr sütőpor2 tk. mézeskalács fűszerkeverék0.5 dl olaj0.5 dl vízA narancskrémhez:400 ml narancslé, 100%-os100 gr cukor60 gr vaníliás pudingpor90 gr teavajA díszítéshez:mézeskalács, receptet hozzá ide kattintva találtokElkészítés:1. Olajos piskótát készítünk az itt leírtak alapján, annyi különbséggel, hogy kakaópor helyett mézeskalács fűszerkeveréket szitálunk a sütőporos liszthez. Az elkészült piskótát kihűtjük, 3 lapba vágjuk.2. A narancsléből, cukorból és pudingporból a hagyományos módon pudingot főzünk, csak most nem tejjel, hanem narancslével készítjük. A kész pudingot beborítjuk folpackkal, hogy ne bőrösödjön és teljesen kihűtjük.3. A kihűlt pudingot robotgép üstjébe tesszük és alaposan átdolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kis kockákra vágott hideg vajat és kihabosítjuk. Fontos, hogy a puding és a vaj egyforma hőmérsékletű legyen, így tudjuk szép simára, selymesre dolgozni. Ha langyos marad a pudingunk, akkor engedjük fel szobahőmérsékletűre a vajat is. Mindenesetre célszerűbb jó hideg pudinggal és jó hideg vajjal dolgozni, mert így a kihabosítás után azonnal tölthetjük is a tortát.4. A lapokat betöltjük a krémmel, körbekenjük a torta oldalát és vékonyan a tetejét is. A maradék krémet sima csővel ellátott habzsákba töltjük és kis halmokat nyomunk össze-vissza a torta tetejére. Ezekbe a kis halmokba ültetjük az előzőleg kisütött és kidíszített mézeskalácsokat. Én most csak pici csillagokat használtam, de holdacska, fenyőfa, hóember, mézi, bármilyen karácsonyi forma használható. Jól mutatnak a meztelen mézeskalácsok is a torta tetején, nem feltétlenül kell írókával díszíteni őket.
Felhasználásig a tortát hűtőbe tesszük, de a krémnek nagyon jó tartása van, nagyon könnyű dolgozni is vele.