Karamellizált fordított banántorta

  • 2017.10.29.
  • 5

Az előző bejegyzésemben is egy karamellás fordított torta szerepelt, körtével, viszont ez a recept még egyszerűbb. Itt nem kell külön karamellt készíteni, így egy csomó időt megspórolunk ( nem beszélve a karamelles lábas eltisztításáról), hiszen a barna cukor a sütőben csodás ragacsos karamellé alakul a banánkarikák körül. Rekordsebességgel fogyott el nálunk ez a süti, almával, körtével, barackkal is működik.Hozzávalók:25 cm-es formához1 csésze: 250 mlA karamellizált banános részhez:2 banán3/4 csésze nádcukor6 ek. olvasztott vajA tésztához:1 érett banán3 ek. olvasztott vaj1 tojás1/3 csésze tejföl vagy joghurt1/3 csésze nádcukor2 tk. sütőporcsipet só1/2 tk. őrölt fahéj1 csésze sima lisztElkészítés:1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, egy hullámos szélű piteforma vagy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk vagy befújjuk formaleválasztó spray-vel. Fontos, hogy ne kivehető aljú vagy kapcsos formát használjunk, mert sütés közben kifolyhat a karamell.2. Egy kis tálkában elkeverjük az olvasztott vajat a nádcukorral és egyenletesen elterítjük a forma alján. Kirakjuk vékony banánkarikákkal, kör alakban, kívülről befelé szépen haladva.3. Egy villával pürésítjük a banánt, hozzákeverjük az olvasztott vajat, nádcukrot, tojást, tejfölt/ joghurtot végül az összeszitált száraz anyagokat.4. A masszát egyenletesen elkenjük a banánrétegen és előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezhetünk.5. Miután kihűlt kissé a sütemény, egy lapos tányért vagy tortatálat helyezünk a tetejére és egy határozott mozdulattal átfordítjuk, így a karamellizált banán lesz a sütemény teteje. Eltávolítjuk a sütőpapírt és már fogyaszthatjuk is magában vagy egy gombóc vaníliafagyival.

Címkék

Torta Banán Karamell