Ökörszem / Karlsbadi túrós- cukrász tétel

  • 2017.05.09.
  • 8

Újabb cukrásztételt hozok. Ízre és állagra tökéletes lett, viszont kinézetre sajnos nem. A cukrász tankönyben leírt receptek néhol sajnos nem pontosak. Például itt.Kimaradt az a lépés, hogy a tésztába mélyedést csinálunk és abba kanalazzuk a túrókrémet. Én sajnos nem így csináltam, így nem lett szép. A receptbe már a javított verzió kerül.Hozzávalók:18 darabhozA tésztához:( briós tészta)500 gr liszt50 gr vaj / margarin50 gr porcukor20 gr friss élesztő5 gr só250 ml tej2 db tojás sárgájaA túrótöltelékhez:250 gr túró2 tojás sárgája75 gr cukor15 gr vaníliás cukor1 citrom reszelt héja15 gr búzadaraA kenéshez:1 egész tojásElkészítés:1. A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt kézzel vagy géppel alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk a tésztár, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Én most egy jó 1,5 órán át kelesztettem és szuper puha, levegős lett a tészta.
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót villával áttörjük és elkeverjük a többi hozzávalóval együtt, felhasználásig hűtőbe tesszük.3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 1,5 cm vastagra nyújtjuk és 10 cm átmérőjű kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Az így kapott körök közepébe ujjunkkal egy mélyedést csinálunk és belekanalazzuk a túrótölteléket úgy, hogy egy kis pereme maradjon.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a szabadon maradt tésztaszéleket felvert tojással lekenjük, pihentetjük egy félórát. Újra lekenjük tojással és ezt követően toljuk a forró, 210 fokra előmelegített sütőbe, ahol 12-15 perc alatt készre sütjük őket.