Klasszikus pozsonyi kifli

  • 2016.11.24.
  • 7

Most egy igazi klasszikust hozok, amit a cukrászvizsgára készülésképp készítettem el. Most kivételesen ebből nem ettem egy darabot sem, elmentettem egy diósat és majd a vasárnapi csalónapomon fogom elfogyasztani. Sajnos a mérleg és a tükör nem olyan lelkes a cukrásztanfolyam iránt,mint én, így most másoknak sütök :) Ebből most a mi drága traumatológusunk, dr. P. kapott jópár darabot az éjszakai ügyeletre, Marika néni a szomszédban és a család.
Elég sziszifuszi a meló, nem az a villámdesszert kategória, inkább az a féldélutános,de igazán érdemes vesződni vele. Megint sokat segített Vilmos videója, a töltelékek receptjét, illetve a formázást onnan lestem, a tészta receptje a cukrásztankönyvből van.
Hozzávalók:25 db kiflihezA tésztához:500 gr sima liszt200 gr vaj/ margarin50 gr porcukor10 gr élesztő10 gr só150 ml tej1 tojás sárgájaA diós töltelékhez:150 gr cukor130 ml víz240 gr darált dió30-50 gr édes morzsa ( én darált kekszet tettem bele)1 citrom és 1 narancs reszelt héjaA mákos töltelékhez:150 gr cukor130 ml víz240 gr darált mák1 citrom és 1 narancs héjaA kenéshez:2 tojás sárgája+1 egész tojás az első kenéshez2 tojás fehérje a második kenéshez( Állítólag semmi jelentősége, hogy először sárgájával, aztán fehérjével kenjük, vagy mind a kétszer csak sárgájával / egész tojással. A márványos mintát nem az adja, hanem az, hogy keléskor / süléskor a rászáradt tojás megreped a feszülő tésztán. Ennek szempontjából pedig mindegy, hogy a tojás melyik részével kentük. De most maradtam a könyv szerinti változatnál.)
Elkészítés:1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, kézzel vagy géppel összegyúrjuk a tésztát. Miután kidagasztottuk, egy lapos tányérra tesszük, lefedjük fóliával és mehet 1 órára a hűtőbe. Addig elkészítjük a töltelékeket.2. A cukrot a vízzel felforraljuk, majd forrás után még pár percig főzzük. ( Ha cukorhőmérőnk van, akkor 105-116 fok közti állapotot kell mérnünk.) Ezt a szirupot az elkevert szárazanyagokra öntjük és elkeverjük. Ha túl híg, tegyünk bele édes morzsát, ha sűrű, akkor még egy kis vizet. Mind a két tölteléket eszerint készítsük el. Terítsük szét egy lapostányéron, fedjük le fóliával és mehetnek ők is a hűtőbe.3. Következik a gömbölygetés: a tésztából 40 gr-os, a töltelékekből 35 gr-os golyókat formázunk.A videón látható módon hosszúkásra, oválisra nyújtjuk a tésztagombócot és a hosszúkásra sodort tölteléket úgy helyezzük el benne, hogy a közepén vastagabb, a szélein keskenyebb legyen a töltelék. Feltekerjük őket és formázzuk: a diós patkó alakú, a mákos ácskapocs alakú, hagyományosan.4. Sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk őket és vékonyan, de alaposan lekenjük a tojás sárgájával. Hideg helyen pihentetjük,míg rá nem szárad a kenés. Eztán a tojás fehérjével kenjük le a kifliket és ismét száradásig hideg helyen pihentetjük őket.5. Ha megszáradt a kenés, akkor forró ( 190-200 fokos) sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.

Címkék

Dió Mák Élesztő