A kedvenc áfonyás cheesecake-em

  • 2015.10.05.
  • 9

Kétségtelen, hogy a cheesecake a kedvenc desszertem, legyen szó bármilyen cheesecake-ről. Sima New York cheesecake, málnás, erdeigyümölcsös, csokis
vagy cheesecake brownie. A legjobb mégis az áfonyás. Ott van szorosan a málnás a nyomában és ki tudja miért, de brownie-ból hiába a málnás a top, cheesecake-ben az áfonyás verzió a verhetetlen. Régóta ugyanazon recept alapján dolgozom, mondhatom, sikerült tökéletesíteni a sajttortámat, nekem ez, így a legfinomabb. Ebből bármikor, bármennyit. Még most is megengedtem magamnak pár szeletet, hogy egyébként diétázunk. Szóval nem volt kérdés, hogy a Budapest Cheesecake versenyre ezzel pályázok.
Hozzávalók:18 cm-es tortáhozA kekszes alaphoz:150 gr zabkeksz ( a Győri édes Zabfalatokkal lesz a legjobb)70 gr olvasztott vajA krémsajtos réteghez:500 gr Philadelphia natúr krémsajt100 gr tejföl80 gr cukor1 vaníliarúd kikapart magjai ( nem ér kispórolni)1 citrom reszelt héja ( ezt sem)1,5 ek. liszt3 egész tojás
250 gr friss áfonyaElkészítés:1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, előkészítünk egy teflonos kapcsos tortaformát. Az alját kibélelhetjük sütőpapírral, az oldalát kivajazhatjuk, de nem feltétlen szükséges.2. A kekszet késes aprítóba dobjuk és ledaráljuk, hozzákeverjük az olvasztott vajat. A tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen és amíg a krémet kikeverjük, elősütjük.3. Robotgéppel kikeverjük a krémsajtot a tejföllel, cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a citromhéjat, a lisztet, majd egyenként a tojásokat. Alaposan eldolgozzuk, teljesen csomómentes legyen a krém.4. Szilikonos spatulával óvatosan belekeverjük a megmosott, friss áfonyát és az elősütött kekszes alapra öntjük.5. A sütő hőfokát levesszük 150 fokra, a sütő aljába egy lábas vizet teszünk és a középső rácason kb. 80 perc alatt készre sütjük a tortát. Ha a közepén még kicsit remegős, de a széle már megszilárdult, elzárhatjuk a sütőt és nyitott sütőajtónál hagyjuk a tortát kihűlni.6. A kihűlt tortát csomagoljuk folpackba és lehetőség szerint egy éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap egy éles késsel vágjuk körbe a tortát, kapcsoljuk le a formát, szeleteljük és tálaljuk.Tippeket, ötleteket a tökéletes sajttortához ide kattintva olvashattok.