Olasz mogyorótorta

  • 2015.09.23.
  • 0

A hétvégi esküvői sütésünk egyik sztárja volt az olasz mogyorótorta. Era választása alapján került méltó módon az esküvői menüsorba. Nekem az egyik személyes kedvencem lett, így 2 nappal az esküvő után újra megsütöttem egy Londonból idelátogató, nagyon kedves lengyel barátom szülinapjára. 2 éve az illető egy szivárvány tortát kapott tőlem a szülinapjára, most egy kicsit egyszerűbbet választottam, nagy sikert aratott, ahogy számítottam rá :)Hozzávalók:16 cm-es tortához20 dkg pirított, héjas török mogyoró5 dkg étcsoki
1 tk. sütőpor10 dkg puha vaj1 narancs reszelt héja5 tojás, különválasztva17,5 dkg nádcukor (legközelebb 15 dkg is elég lesz)csipet sóA tetejére:3 dkg étcsoki30 ml habtejszínnarancshéjpár szem mogyoróElkészítés:1. A pirított, héjas mogyorót az étcsokival és a sütőporral aprítógépbe tesszük és finomra daráljuk. Hozzáreszeljük egy narancs héját is, majd kézzel beledolgozzuk a puha vajat. Az így kapott ragacsos masszát félretesszük.2. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük.3. A tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, robotgéppel belekeverjük a mogyorós masszát, végül egy szilikonos spatulával a tojáshabot is.4. A masszát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig ( kb. 50-55 perc) sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
5. A mázhoz a tejszínt mikróban felforrósítjuk és az apróra tört étcsokira öntjük,simára keverjük. A kihűlt torta tetejére simítjuk, narancshéjjal, egész mogyorószemekkel díszítjük.