Norvég kardamomos-mazsolás buci

  • 2015.09.13.
  • 9

Végre egy kis off a nagy tortasütésből, jól esett már végre valami mást sütni. A kelt tészták továbbra is a szívem csücskei, a kardamom meg továbbra is a kedvenc fűszerem, a skandináv típusú péksütemények kötelező eleme. Készült már vele norvég skolebröd és norvég mandulás csiga. Most a tesóm állt elő ezzel a recepttel, hogy ezt meg kéne sütnünk. Úgy is tettünk,és milyen jól tettük. A recept szuper, a saját kis kelt tésztás praktikáimmal kiegészítve egy szuper pihe-puha sütike lett belőle. Mi imádtuk.
Hozzávalók:kb. 20 db bucihoz500 gr liszt, átszitálvaegy nagy csipet só62,5 gr cukor
2 tk. őrölt kardamom
1 tojás30 gr friss élesztő125 gr víz ( igen, gram)125 gr tej ( igen, gram)62,5 gr vaj / margarinmazsola ( ízlés szerint)A tetejére:1 felvert tojás1-2 ek. tejElkészítés:1. Egy kancsóba öntjük a vizet, tejet, hozzáadjuk a vajat / margarint és mikróban kb. 1 perc alatt langyosra melegítjük.2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, kardamomot, ráütjük a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a vajas-tejes-vizes keveréket. Kézzel alaposan összegyúrjuk, hólyagos, lágy tésztává dagasztjuk, ha szükséges,még kevés lisztet adhatunk hozzá, ha túlságosan ragadna. Ha már majdnem összeállt, gyúrjuk bele a mazsolát is.3. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.4. A megkelt tésztát vegyük 2 részre és sodorjuk rudakká a tésztát. A rúdból 60-70 gr-os darabokat vágjunk le és alakítsuk őket zsemleformájúra. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és letakarva további 10 percig kelesszük. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra és a sütő aljába egy lábas vizet tegyünk, így extra gőzös lesz a sütőnk és pihe-puha bucikat fogunk sütni.5. Egy felvert tojás és tej keverékével kenjük le a bucik tetejét és előmelegített sütőben 15-17 perc alatt süssük őket készre.
Mi a nővérem kávés-körtelekvárjával ettük, de magában is isteni finom, sőt, úgy a legjobb,mert semmi nem nyomja el a kardamom ízét :)