Lisztmentes mogyoróvajas cookie

  • 2015.07.01.
  • 9

Szóval Z-vel igyekszünk kiiktatni, de legalábbis minimalizálni a fehér liszt és fehér cukor fogyasztásunkat. Édesség viszont kell, arról továbbra sem tudunk lemondani. Ennek szellemében készült ma korán reggel ez a zabpelyhes-csokis-mogyoróvajas keksz. Nem mondom,hogy zéró kalória, de a kritériumnak abszolút megfelel :)Eredeti recept innen.
Hozzávalók:14 db-hozcsésze: 250 ml2/3 csésze finomszemű zabpehely1/2 tk. őrölt fahéj1 tk. szódabikarbóna1 tojás5 ek. finomítatlan nádcukor1 csésze mogyoróvaj
1/4 csésze étcsokilencseElkészítés:1. Egy tálban elkeverjük a zabpelyhet, fahéjat, szódabikarbónát, étcsokilencsét.2. A tojást kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk a cukrot és a szobahőmérsékletű mogyoróvajat, egy szilikonlapáttal simára keverjük. ( Természetesen a 2-es pont robotgéppel is elvégezhető, Zé még aludt, mikor készítettem, így én hang nélkül oldottam meg ezt a fázist.)3. A száraz anyagokat a nedvesekhez öntjük, kézzel összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük a masszát.4. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.5. A masszából 1,5 evőkanálnyi adagokat csinálunk, golyóvá formázzuk, kissé ellapogatjuk és a tepsire sorakoztatjuk őket.6. 9 perc alatt készre sütjük a kekszeket, hagyjuk a tepsin kihűlni. Mikor kivesszük még nagyon lágy,szinte nyersnek tűnik, de 10 perc hűlés után már le tudjuk venni a tepsiről.TIPP:1. Ha nem puha, szaftos ( "chewy") kekszet szeretnénk, hanem keményebbet, ropogósabbat
("crunchy), akkor süssük 12 percig.
2. Mogyoróvajból 2 féle létezik: a "smooth", ami teljesen sima és a "crunchy",amiben vannak pici mogyoródarabok. Előbbi például smoothie-khoz, turmixokhoz ideális, utóbbi kekszekhez. Nekem most a sima volt csak itthon,mert jobbára italokba használom, így ezzel készült a keksz, a " crunchy"-val még szuperebb lesz :)