Áfonyás-tejszínes pite

  • 2015.06.19.
  • 0

A Nők Lapja Konyha desszertes különszámában mindig vannak csodák, a mostani számban is. Jó is, mert mostanában nem nagyon jön az ihlet a sütikre, meg sajnos időm sincs. Ez az áfonyás-tejszínes pite ugyan nem a villámgyorsan elkészíthető kategória, de érdemes vele vesződni és véleményem szerint a citromot lime-ra cserélni is jó ötlet volt tőlem, sokkal karakteresebb íze lett a krémnek így.
Hozzávalók:25 cm-es pitéhezA tésztához:20 dkg liszt12 dkg vaj / margarin6 dkg porcukorcsipet só1 tojás sárgájaA krémhez:2,5 dl habtejszín10 dkg cukor ( fele vaníliás)1 lime reszelt héja2 tojás12,5 dkg áfonyaElkészítés:1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva félórára hűtőbe tesszük.2. Lisztezett munkalapon kör alakúra nyújtjuk a tésztát és a formába illesztjük úgy, hogy az oldalát is teljesen befedje a tészta, egészen a forma pereméig. Érdemes kivehető aljú piteformát használni, egyszerűbb lesz a kész pitét felszeletelni. Villával megszurkáljuk, sütőpapírral kibéleljük a pitét és babot vagy rizst szórunk rá nehezéknek, hogy sütéskor a tészta ne púposodjon fel. 170 fokra előmelegített sütőben ( én ezt légkeverésen) 15 percig elősütjük, majd a nehezéket és a sütőpapírt kivesszük.2. A tejszínt a cukorral, lime héjával, tojásokkal kikeverjük ( a tejszínt nem kell habbá verni) és az elősütött pitébe öntjük. Megszórjuk áfonyával és 145-150 fokos sütőben ( alsó-felső sütés) addig sütjük, amíg már csak egy kicsit remegős a közepe, de nagyjából megszilárdult. Ahogy hűl,még fog szilárdulni. Nekem kb. 50-55 perc volt.
3. Langyosra / hidegre hűtjük, majd szeleteljük. Hidegen szebb lesz,én még langyosan vágtam fel.

Címkék

Pite Áfonya Lime