Áfonyás szivacstorta

  • 2015.05.26.
  • 6

Az utóbbi idők legjobb sütije lett, érdemes volt sokáig kutakodni recept után, hogy a kis dobozka áfonyának méltó sütit találjak. Ez a recept lett a befutó, remélem a képeken látszik,mennyire puha, szivacsos az állaga. Liszt és cukor alig van benne, ezt a légies állagot a sok tojástól, konkrétan a felvert tojáshabtól kapja a süti. Málnával, eperrel, szederrel is fogom készíteni,mert az alap egyszerűen tökéletes.:)Hozzávalók:15 cm-es tortához3 tojás fehérje50 gr cukor3 tojás sárgája120 gr natúr / görög joghurt30 gr habtejszín35 gr olvasztott vaj / margarin1 ek. frissen facsart citromlé2 ek. vaníliás cukor30 gr sima liszt15 gr kukorica keményítő125 gr friss áfonyaElkészítés:1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, kapcsos vagy lehető aljú, magas falú tortaformát kivajazunk, kilisztezünk.2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagolva a cukrot, hogy fényes, csillogó, kemény habot kapjunk. Félretesszük.3. Egy tálban kézi habverővel elkeverjük a tojássárgákat a joghurttal, habtejszínnel, olvasztott vajjal, citromlével, vaníliás cukorral,majd beleszitáljuk a sima lisztet és a keményítőt.4. Óvatosan belekeverjük a felvert habot 2-3 részletben. A massza felét a formába öntjük, megszórjuk az áfonya 2/3-ával, ráöntjük a massza másik felét és megszórjuk a maradék áfonyával.5. A sütő aljába egy kis lábas vizet teszünk és a tortát az alsó rácson sütjük kb. 60-70 percig. Akárcsak a sajttortánál, itt is akkor van kész, ha már nem nyers, de a közepe még picit remegős, Ekkor zárjuk el, nyitott sütőajtónál hagyjuk hűlni, majd langyosan / hidegen tálaljuk.