Epres joghurt mousse torta / Strawberry yogurt mousse cake

  • 2015.04.10.
  • 8

Imádom a könnyű, habos,gyümölcsös-joghurtos mousse tortákat. Ezekből több szeletet is meg lehet enni, bármilyen gyümölccsel működnek, az alap pedig lehet bármi:sütés nélküli kekszes, brownie, különböző piskóták. Nem tudtam ellenállni a csábításnak és mostmár vettem 2 doboz epret. Persze pont olyan volt,mint amilyenre számítottam, felejthető. Szép piros, de nem túl édes. Magában még nem eszegetném, de ebben a tortában varázslatos. Alapnak most a hűtőben árválkodó 2 tojásfehérje okán egy fehér piskótát választottam, amit mákkal turbóztam. Mert a mák és az eper jó páros. Nagyon jó.Hozzávalók:15 cm-es tortához:A mákos piskótához:2 tojás fehérje40 gr cukor30 gr liszt10 gr darált mákAz eper mousse-hoz:450-500 gr eper330 gr sűrű görög joghurt ( Zott)2 dl habtejszín20 gr porzselatin+ fél dl vízízlés szerint porcukorDíszítésnek:pár szem friss eperdarált mákElkészítés:1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot. Fényes, sűrű masszát kapunk, beleforgatjuk a darált mákkal elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 10-12 perc alatt készre sütjük. A piskótát kihűtjük, lehúzzuk róla a papírt és visszahelyezzük a tortaformába.2. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, félretesszük.3. Az epret megmossuk,lecsumázzuk, felkockázzuk és a joghurttal összeturmixoljuk. Ízlés szerint porcukrot adunk hozzá. Mennyiséget nem tudok mondani, attól függ, mennyire édes az eper illetve hogy édesebb vagy fanyarabb tortát szeretnénk.4. Egy kis tálkába fél dl vizet öntünk, rászórjuk a porzselatint. Ha kicsit megduzzadt, 20-30 másodperc alatt mikróban felmelegítjük, simára keverjük. Folyamatos keverés mellett, szűrőn átszűrve az epres joghurthoz adjuk és kézi habverővel alaposan eldolgozzuk. 2-3 részletben adjuk hozzá a zselatint, így nem lesz csomós.5. Végül a tejszínhabot is beleforgatjuk óvatosan, simára keverjük, ne maradjanak benne tejszínhab-csomók. A mákos piskótára öntjük és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.6. Másnap levesszük a formát a tortáról, oldalát darált mákkal panírozzuk, tetejét friss eperrel díszítjük.TIPP:Magas falú tortaformát használjunk, hogy beleférjen az összes massza.23-24 cm-es tortához a hozzávalókat duplázni szükséges.További mousse torták: banános mousse torta brownie alapon
, málnamousse torta csokis alapon,
erdei gyümölcsös joghurt mousse torta kekszes alapon.Recipe in English:Ingredients:make a 6 " cakesFor the white sponge:2 egg whites40g sugar30g plain flour10g ground poppyseedFor the strawberry mousse:450-500g fresh strawberries330g Greek natural Greek yogurt ( unsweetened)200ml double cream20g gelatin powder + 50ml watericing sugar ( amount is according to your taste)For decoration:fresh strawberries, ground poppyseedMethod:1. Preheat the oven to 350 F and line a loose-bottom baking tin with baking paper.Whip the egg whites until forms firm peaks, then gradually add sugar and carefully fold the sifted flour and ground poppyseed in. Pour into the prepared tin and bake for 10-12 mins. Let it cool, remove the paper from the sponge, wash the tin and put the sponge back.
2. For the mousse whip the cream until it's thick and put in the refrigerator.
Wash strawberries, slice them and using a blender or food processor process them until you get a puree. Mix with yogurt and add as much sugar as you wish ( depending on the sweetness of the strawberries and on your sweet tooth).3. In a small ball pour 50ml water and sprinkle gelatin on top. Leave it for 2 minutes standing then put in the microwave for 20 seconds. Using a small spoon stir until it's smooth. Do not boil or overheat the gelatin just slightly warm it up. Using a tea-strainer gradually pour in the strawberry mixture, finally carefully fold the whipped cream in.4. Pour the mixture over the sponge and refrigerate overnight. 4-5 hours might be enough for the cake to set, but I always mousse cakes in the evening and just slice them in the morning.5. In the morning remove the cake carefully from the tin, decorate the top with fresh strawberries and cover the sides with ground poppyseed.