Áfonyás-vaníliakrémes álompite

  • 2015.02.07.
  • 2

Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető finom pite lett. Eredetileg nem is akartam feltenni a receptet, de nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Természetesen áfonya híján bármilyen más gyümölccsel készíthető. A tésztája említést érdemel, mert nem a pitéknél megszokott alap linzer, hanem egy annál sokkal puhább, lágyabb tészta, a meggyes pitém tésztája.
Ebből a mennyiségből nekem egy 22 cm-s pite és egy kisebb ( kb. 10 cm) átmérőjű lett. Ha van nagyobb formánk, használjuk azt, de sok kicsit is készíthetünk. Igazán finom másnapra lesz, még puhább lesz a tészta.Hozzávalók:A tésztához:20 dkg liszt12 dkg vaj/ margarincsipet só1 tojás sárgája1 tk. sütőpor1 ek. cukorkb. 2 ek tejföl ( amennyit felvesz)A krémhez:1 csomag vaníliás pudingpor4 dl tej5 dkg cukor5 dkg vaj / margarinTetejére:10 dkg áfonyaElkészítés:1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy félórára, amíg a krémet elkészítjük.2. A pudingot a szokásos módon megfőzzük, még melegen beledolgozzuk kézi habverővel a vajat / margarint és folpackkal lefedjük a krémet, így nem fog bebőrösödni. Fontos, hogy ne az edény, hanem a krém tetejére simítsuk rá szorosan a folpackot.3. A sütőt 175 fokra előmelegítjük légkeverésen. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon akkora körré nyújtjuk, amivel ki tudjuk bélelni a piteformát ( az enyém kivehető aljú, nagyon praktikus), úgy, hogy az oldalait is teljesen befedje a tészta, a forma legtetejéig. A tészta picit össze fog zsugorodni a forma oldalánál.4. Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.5. A kihűlt pitébe belesimítjuk a krémet, tetejét áfonyaszemekkel rakjuk ki és pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Címkék

Pite Áfonya