Hagymás-korpás rozskenyér

  • 2015.01.22.
  • 0

Isteni finom kenyérkét sütöttem, Lívia kolleganőm receptje alapján. Pihe-puha, és azok a sült hagymadarabkák benne. Óó, azok nélkül fele ilyen jó sem lenne, ha megsütitek, nehogy kispóroljátok belőle. Köszönöm a szuper receptet Livinek és azt a kedves ajánlást a blogomról,amit a fitoterápiás honlapján írt :)Hozzávalók:1 kenyérhezmegjegyzés: én 25x12 cm-es formában sütöttem, kicsit túlkelt mint látszik is, ha van nagyobb formátok, abban süssétek, vagy ekkorában egy kicsit és még mellé pár zsemlét / kiflit3 dl langyos víz0,5 dl langyos tej1 kk. cukor2 dkg friss élesztő35 dkg fehér kenyérliszt ( BL 80)20 dkg világos rozsliszt2 tk.só5 dkg zabkorpa ( bármilyen korpa jó,én zabpelyhet daráltam le mákdarálón)1 nagy vöröshagyma1-2 ek. olajElkészítés:1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.2. A hagymát megpucolja, apróra felkockázzuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Félretesszük picit hűlni.3.Egy tálba szitáljuk a liszteket, a korpát, a sót és a felfutott élesztővel, langyos vízzel, langyosra hűlt hagymával ( az olajával együtt) alaposan összegyúrjuk, ha szükséges,még 1-2 ek. kenyérlisztet adunk hozzá.4. Letakarva meleg helyen, kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.5. Átgyúrjuk a tésztát, beleigazítjuk szilikonos kenyérsütőformába és letakarva kelesztjük addig, míg a 180 fokra előmelegített sütő be nem melegszik.6. A sütő aljába egy lábas vizet teszünk, így extra gőzös lesz a sütőnk, ennek megfelelően puha a kenyerünk. 1 óra alatt készre sütjük.7. Amint kivettük a sütőből, beborítjuk egy tiszta konyharuhával, így a héja is kicsit megpuhul. Ha nagyon ropogósan szeretjük a kenyér héját, ez a lépés elhagyható.