Kókuszkrémlikőr

  • 2014.12.14.
  • 1

Régóta szerettem volna már kipróbálni a kókuszlikőrt. Magyar nyelvű szakirodalmat nem sokat találtam, azon a néhány blogon, ahol feltűnik, lényegében ugyanazon recept alapján készül. Elkészítettem én is, de az állagával nem voltam kibékülve. A nemzetközi blogvilágban sem nagyon rajonganak valahogy ezért a témáért, de végül csak találtam egy szimpatikus receptet, amit az első likőrkészítésben szerzett tapasztalatokkal kiegészítve alakítottam át és született meg az én kókuszkrémlikőröm. Nem csak magában fogyasztva, de koktél alapanyagnak is ajánlom szeretettel. Nem az a szájösszeragasztóan édes fajta, én szeretem az édes likőröket, de a túl édessel már csak a baj van, az ember úgy érzi, bevitt folyékony 1000 kalóriát és egy kupicánál többet nem tud inni,mert kvázi jóllakott. Szóval nekem ez így szuper lett, de természetesen az édességét és alkoholos erősségét csak menet közben kóstolgatva tudjuk beállítani, így ne mulasszuk ezt el megtenni, időzítsük olyan időpontra tehát a likőrkészítést, mikor már nem ülünk aznap autóba!Hozzávalók:800 ml sűrű, krémes kókusztej200 ml habtejszín220 gr cukor150 gr kókuszreszelék2 dl vodkaElkészítés:1. Öntsük egy lábasba a kókusztejet, tejszínt, adjuk hozzá a cukrot és kis lángon kevergetve főzzük addig,míg el nem olvad a cukor. Ekkor adjuk hozzá a kókuszreszeléket és 10-15 percig rotyogtassuk.
2. Ezután szűrjük le a kókuszreszeléktől, alaposan nyomkodjuk ki a kókuszt,mert magába szívja nagyon a folyadékot
és hűtsük langyosra. Ezután ízlés szerinti mennyiségű szesszel állítsuk be az erősségét.3. A kihűlt likőrt töltsük üvegbe, fogyasztásig tároljuk hűtőben, időnként rázogassuk meg az üveget.
TIPP:1. Használjunk a likőrökhöz minél semlegesebb ízű alkoholt: a fehér rum, a vodka a legjobb választás, kivételt képez a Bailey's, ahol jó minőségű ír whiskey kerüljön az italba.
2. Aki azon gondolkodik, hogy 96%-os tömény szesszel készíti a likőrt, annak mondom, hogy 100 gr-ot kb. 1100 forintos áron adnak a gyógyszertárban és egyszerre 50 gr-os mennyiséget adnak csak ki, tehát ez a megoldás nem igazán játszik.3. Mindenképp sűrű habtejszín legyen a likőrjeink alapja, esetleg sűrített tej vagy krémes kókusztej ( leginkább kókuszlikőr esetében),mert tejjel vagy tej-tejszín keverékével nem fogunk sűrű likőrt elérni.
4. Sűrítésre használhatunk olvasztott étcsokit vagy fehércsokit, sűrített tejet, hígításhoz főzőtejszínt, tejet vagy alkoholt.