Sárgabarackos mini isler

  • 2014.11.24.
  • 7

Ajánlom szeretettel a karácsonyi aprósütemény kollekcióba az islert. Szerintem a valaha volt legfinomabb aprósütemény és bár variálhatjuk sokeképp, márthatjuk fehércsokiba, használhatunk különleges lekvárokat a töltéshez, vagy dió helyett mandulát / pisztáciát is adhatunk a tésztájához, nekem mégis EZ a klasszikus, nagybetűs Isler: diós, házi sárgabaracklekvárral töltve, étcsokiba mártva. És természtesen a mini változat, ami épp csak 1 falat. A tészta receptje a Nők lapja konyha Desszert különszámából van, ajánlom az újságot, fantasztikus karácsonyi sütigyűjteményt hoztak össze.Hozzávalók:50 db kicsi islerhez A tésztához:200 gr liszt70 gr porcukor60 gr pirított, darált diócsipet fahéj140 gr margarin1 tojás sárgájaA ragasztáshoz:házi sárgabaracklekvárA bevonáshoz:10 dkg étcsoki2-3 ek. étolajdarált / aprított dió a tetejéreElkészítés:1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva félórára hűtőbe tesszük. A diós süteményeknél a diót mindig pirítsuk meg száraz serpenyőben vagy tepsiben és csak utána daráljuk le, sokkal, de sokkal intenzívebb íze és karakteresebb illata lesz :)2. Lisztezett munkalapon kb. 4 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát és picike szaggatóval (3,5 cm átmérőjű az enyém) szaggassunk kis korongokat. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben ( alsó-felső sütés) 12 perc alatt süssük készre őket. Ne várjuk meg, hogy barnulni kezdjen a széle, mert akkor kiszárad.3. A kihűlt korongokat kettesével ragasszuk össze baracklekvárral.4. Az étcsoki 3/4-ét olvasszuk fel mikróban, adjuk hozzá az apróra vágott maradék csokit, keverjünk hozzá étolajat és az islerek egyik felét mártsuk ki. Tegyük rácsra száradni őket, szórjuk meg a tetejüket darált / aprított dióval.5. Ha a csoki megkötött, költöztessük őket fémdobozba, minél tovább állnak, annál finomabbak lesznek :)