Kókuszos hópihe-kalács

  • 2014.10.12.
  • 6

A csúnya telefonos képek miatt nem terveztem megosztani ezt a receptet, de szokatlanul nagy érdeklődést váltott ki ez a kókuszos verzió. Korábban készült már kalácsvirág, annak a receptje ezen a linken olvasható.
Tulajdonképpen van egy jól bevált édes kelt tészta receptem és minden kalácshoz azt használom. Ma dupláztam az adagot, 1 kiló lisztből készítettem 4 kalácsot. Az egyszerűség kedvéért az eredeti receptet adom közre, abból 2 jó nagy hópihe-kalács lesz. A töltelék természetesen lehet diós, mákos, kakaós, fahéjas, zserbós, nálam is többféle készült most, de az újítás ez a kókuszos volt. Ez lett a legszebb és a legfinomabb- köszönhető ez nyilván annak, hogy Ő volt az utolsó, aki a sütőbe került és így volt ideje szépen megkelni. Az igazi hópihe-hangulathoz nagyon kívánkozott volna a tetejére a jégcukor, de Anyunál, ahol készült, sajnos nem volt, így kénytelen leszek még egyszer megsütni-amit nem bánok egy cseppet sem-és akkor majd szép fotókat is csinálok róla és frissítem a bejegyzést.Hozzávalók:2 hópihe-kalácshozA tésztához:500 gr liszt8 dkg cukor8 dkg olvasztott vaj
2 dl tej4 dkg friss élesztőcsipet só1 egész tojás
1 tojás sárgájaA töltelékhez:2 tojás fehérje20 dkg cukorkókuszreszelékA tetejére:1 tojás sárgája
pici tejjégcukor ( sokat dob rajta, ha van, ne hagyjátok ki :)Elkészítés:1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjéket robotgéppel habbá verjük. Mikor már kemény a hab, további keverés mellett fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot majd egy szilikonos lapáttal annyi kókuszreszeléket forgatunk bele, hogy egy sűrű, jól kenhető masszát kapjunk. Félretesszük a kókuszkrémet.3. A megkelt tésztát kettévesszük. Az egyik felét további 2 részre osztjuk, lisztezett deszkán egyenként vékony, kör alakú lappá nyújtjuk őket. ( Egy nagy méretű lapos tányért a kinyújtott tésztára téve, éles késsel körbevágva szabályos kört kapunk, ha esetleg gondot okozna a forma.)4. Egy gáztepsibe sütőpapírt terítünk és ráhelyezzük az egyik kinyújtott körlapot. Megkenjük a kókuszos krém felével és ráillesztjük a másik lapot.
5. Egy pizzavágóval / éles késsel 16 cikkre vágjuk a kört, de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem a közepénél megállunk. Ezután megfogunk 2 egymás melletti cikkelyt, a jobb oldalit jobbra, a baloldalit balra tekerjük és a tetejüknél összecsípjük őket. Ezt kettesével megcsináljuk a cikkelyekkel, így lesz 8 párunk. Az alábbi képek segítséget nyújthatnak a formázásban.6. Pici tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük a kalácsot, esetleg megszórjuk jégcukorral és további 20 percig kelesztjük. Ezután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, melynek aljába odateszünk egy kis lábas vizet. Így extra-gőzös lesz a sütőnk, a végeredmény pedig szuper pihe-puha kalácska lesz. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A másik tésztadarabbal hasonlóképp járunk el.Szofika és a hópihe kalács :)