Meggyes-túrós pizzabatyu

  • 2014.07.09.
  • 1

Begyúrtam egy óóóóriási adag keltet ma Anyósomnál. Gondoltam, lesz belőle batyu...Az első adag batyu után úgy döntöttem, hogy a második adagból már nem az lesz :) Hiába csíptem össze a csücskeit, kinyíltak mind, egytől egyig, így lettek ilyen vastagtésztás meggyes-túrós pizzácskák. A másik felét pedig a kígyórétes mintájára készítettem el. Házi túróval, finom savanykás meggyel. A házi túró nagyon krémes,ahogy megsül, szinte olyan mintha krémtúró vagy krémsajt lenne, érdemes kipróbálni. A citromhéj és a sok-sok vaníliás cukor kötelező :)Hozzávalók:1 kígyóréteshez és 9 db batyuhoz/ pizzáhozA tésztához:1 kg liszt16 dkg cukor16 dkg puha vaj/ margarin2 egész tojás2 tojás sárgája1 tk. só4 dl tej8 dkg friss élesztőA töltelékhez:fél kg házi túró10-15 dkg cukor3 ek. tejföl4 csomag vaníliás cukor1 citrom reszelt héjamagozott meggyElkészítés:1. A tészta hozzávalóit a szokásos módon összegyúrjuk és meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.2. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, citromhéjat, vaníliás cukrot és ízlés szerint cukrot. A házi túró savanykásabb,mint a bolti, így valószínű több cukrot igényel, de menet közben kóstolgassuk. Ne felejtsük el, hogy a meggy is savanykás lesz, így érdemesebb picit édesebbre csinálni a tölteléket, de persze ízlés dolga.3. Ha megkelt a tészta, kettévesszük. A fél adagot téglalap alakúra nyújtjuk és 9 egyenlő részre osztjuk. A téglalapok közepére túrókrémet halmozunk, ráteszünk 5 szem meggyet és a csücskeit összecsípjük, átlósan kettőt-kettőt. Ha szerencsénk van a sütés során egyben maradnak és akkor batyuk lesznek, ha nem, akkor pizzák. Nekem pizzáim lettek.:) Lekenjük őket a megmaradt tojásfehérjével vagy nyithatunk nekik egy új, egész tojást is.
200 fokos hideg sütőbe toljuk őket sütőpapírral bélelt tepsin, így addig is kelnek,míg a sütő bemelegszik. Tegyünk egy vízzel teli lábast a sütő aljába és egy fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját, így gőzmentes lesz a sütőnk és finom puha marad a kalácska, nem fog kiszáradni.4. A tészta másik felét szintén téglalapra nyújtjuk, a közepén egy 6-7 cm-es sávot nem bántunk, a két szélén pedig ferdén bevagdossuk a tésztát. A közepére halmozzuk a túrókrém másik felét és sűrűn megszórjuk meggyel. A tészta két oldalán a csíkokat visszahajtogatjuk- képek vannak róla itt,Gabriellánál.Ezután egy hirtelen mozdulattal és némi segítséggel áttesszük egy sütőpapíros tepsire, lekenjük a tetejét és mehet a sütőbe ő is. Aranybarnára sütjük, ha kihűlt, szeleteljük.