Citromkrémes meztelen torta

  • 2014.04.03.
  • 8

Azt hiszem, egy habcsóküzem vagy macarongyár mellé kéne költöznöm. Jó pénzért árulnám nekik a tojásfehérjét, amit felhalmozok linzerek, kekszek, Nero aprósütik, tojáslikőr, fagyi készítésekor. Leginkább azért készülnek ezen tételek ritkán,mert nem tudok a fehérjével mit kezdeni. Annyira nem vagyok oda a macaronért, sőt sajnos a Pavlováért sem, hogy minden adandó alkalommal erre használjam fel a tojásfehérjéket, pedig a Pavlova igazi aduász. Ha hazaköltözünk jó lesz,mert csak átugrom a nővéremhez, aki örömmel veszi majd macaron kísérleteihez és ikonikussá vált csúcsos tojáshab frostingjaihoz.A tegnapi mákfagyiból visszamaradt 3 tojásfehérjét ma feláldoztam egy mini torta oltárán : hiszen piskótát csak fehérjéből is lehet készíteni.
Ma van Zé névnapja, így egy icipici, krémes, nagyon citromos tortát készítettem neki. Nem került rá sem marcipán, sem krémburkolat: úgysem tudnám megcsinálni szépre és nem is tetszik. Szóval csak betöltöttem, itt-ott kifigyel egy kis lemon curd, semmi szabályosság nincs benne, a piskóta sincs szép kerekre levágva, de nekem így tetszik. És amúgy nagyon finom.De a mascarpone miatt egy nehéz torta, mi egy fél szeletet tudtunk csak megenni. :) Persze aki hozzá van szokva az ilyen nehéz sütikhez, annak szerettel ajánlom. Aki nincs, ott egy 4 fős családnak is bőven elég ez a pici torta.:)
Hozzávalók:14-15 cm átmérőjű minitortáhozA fehér piskótához:3 tojásfehérje60 gr liszt60 gr cukorcsipet sófél tk. sütőporA krémhez:250 gr mascarpone3 ek. porcukor1 citrom reszelt héjalemon curdElkészítés:1. A tojásfehéjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot majd szilikonspatulával belekeverjük a sütőporral, sóval elkevert lisztet.2. Egy gáztepsire sütőpapírt terítünk és
3 db 15 cm átmérőjű kört rajzolunk rá és ezen körökön egyenletesen elosztjuk a piskótamasszát.
170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a piskótakarikákat, lehúzzuk róluk a papírt és hagyjuk hűlni.3. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, citromhéjjal.4. A tortát összeállítjuk: alulra piskótalap kerül, amit vékonyan megkenünk lemon curd-del. Erre halmozzuk a mascarponés krém 1/3-át. Ismét piskóta, lemon curd, krém. A legszebb piskótát tegyük a tetejére, ismét lemon curd és mascarpone.Az utolsó adag krémet akár habzsákba is tölthetjük és nyomhatunk krémrózsákat, csúcsokat a torta tetejére, én most ettől is eltekintettem, az egyszerűség volt a fő szempont.Mosogatással együtt 1 óra alatt kész a remekmű. Akár azonnal is fogyasztható, de pár órára hűtőbe is tehetjük.