Tojáslikőr Húvétra

  • 2015.04.02.
  • 4

Karácsony és Húsvét nem telhet el tojáslikőr nélkül,én hosszú ideje ezt a receptet használom, remekül bevált, isteni finom. Most csak annyit változtattam, hogy mivel sikerült némi tiszta szeszhez ( 96 %) jutnom, azt használtam, azért így az igazi.
Ebben a receptben nincs hőkezelve a tojás, de nyugodtan el lehet készíteni, az alkoholnak ( pláne a tiszta szesznek) köszönhetően sokáig eláll és a tojásnak sem lesz semmi baja. Ha valaki mégis idegenkedik a nyers tojástól, itt található a blogon egy főzött tojásos változat is.
Hozzávalók:kb. 1 liter kész likőrhöz5 tojás sárgája15 dkg porcukor10 dkg vaníliás porcukor5 dl tej2-2,5 dl habtejszín2-2,5 dl tiszta szesz ( ennek híján semleges ízű alkohol: vodka, fehér rum)Elkészítés:1. A tojások sárgáját a 15 dkg átszitált porcukorral robotgéppel, magas fokozaton kihabosítjuk. Dolgozzon a gép kb. 20-30 percet is, ha van időnk kivárni, teljesen sűrű, habos, fehér masszát kell kapnunk.2. A tejet a tejszínnel, 10 dkg vaníliás porcukorral felforraljuk és langyosra hűtjük.3. A langyosra hűlt tejszínes tejből pár evőkanállal a kihabosított cukros-tojásos masszához adunk, majd fokozatosan keverve lassan beledolgozzuk az egész tejes masszát. Az alkoholt már itt hozzáadhatjuk, de ekkor még langyos a keverék, így nehezebben tudjuk az erősséget beállítani. Én hozzáadtam kb. 1,5 dl tiszta szeszt, a kihűlt likőrt éjszakára hűtőbe tettem, és másnap reggel, teljesen hideg állapotában kóstolás után még adtam hozzá egy kis szeszt, attól függ mennyire szeretnénk erősre, de a tiszta szesszel óvatosabban bánjunk, fokozatosan adagoljuk, nehogy túl erős legyen,
4. Tegyük üvegbe zárva a hűtőbe felhasználásig, naponta egyszer rázzuk meg az üveget, nyilván minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek és annál finomabb lesz, de 1-2 nap után fogyasztva is isteni. :)

Címkék

Húsvét Ital