Narancsos Dobos-krémmel töltött csokitorta

  • 2015.03.15.
  • 4


A múltkori narancsos csokitorta
sikerén felbuzdulva most készítettem egyet magunknak is. Igaz, ezt nem a vajas-tejszínes, hanem a főzött tojásos Dobos-típusú krémmel töltöttem, isteni finom.Hozzávalók:15 cm-es tortáhozA piskótához:4 tojás80 gr cukor60 gr liszt25 gr holland kakaóporA csokikrémhez:2 tojás100 gr porcukor120 gr vaj
1 csomag vaníliás cukor125 gr étcsoki1 narancs reszelt héjaTetejére:holland kakaóporpár kocka étcsokiElkészítés:1. A piskótából az itt leírtak alapján 3 lapot sütünk, kihűtjük őket.
2. A krémhez a csokit mikróban felolvasztjuk, langyosra hűtjük.3. A puha vajat porrá darált vaníliás cukorral alaposan kihabosítjuk, félretesszük.4. A tojásokat a porcukorral egy lábasban elkeverjük kézi habverővel és közepes lángon csípősre hevítjük. Semmiképp se forraljuk, nem rántottát akarunk. Ha már ujjunkkal kellemetlenül melegnek érezzük, akkor jó lesz. Ezután robotgéppel kihűlésig habosítjuk. Türelem, kb. 10-15 perc, térfogata majd megnő és majdnem teljesen kifehéredik.5. Ezután szilikonos lapáttal a kihabosított vajhoz több részletben hozzákeverjük a porcukros tojáshabot, majd a langyosra hűlt étcsokit és belereszeljük a narancs héját is. Simára keverjük és kb. félórára hűtőbe tesszük.6. Összeállítjuk a tortát, kevés krémet félreteszünk a torta körbekenéséhez. Alulra egy lap piskóta, a krém fele, még egy piskóta, a krém másik fele, végül a harmadik piskóta.7. A maradék krémmel a torta oldalát és tetejét körbekenjük, tetejét holland kakaóporral szórjuk meg és olvasztott étcsokival húzzuk át.
TIPP:1. 23-24 cm-es tortához a hozzávalók mennyiségét duplázzuk.2. Fogyasztás előtt félórával vegyük ki a hűtőből, hogy a krém kissé felengedjen.