Meggyzselés gesztenyetorta / Cherry-chestnut cake

  • 2015.03.10.
  • 5

##for English recipe scroll down please##Ma van a nővérem névnapja. Természetesen Neki torta dukál a névnapjára ajándékba. A szokásos, "mini magastorta",minimál dekorral, mert mi ezeket szeretjük. A leírás hosszú és bonyolultnak tűnhet, de valójában pikk-pakk, tokkal-vonóval együtt 1,5 óra alatt megvoltam vele.
Hozzávalók:15 cm-es tortáhozA kakaós piskótához:4 tojás80 gr cukor60 gr liszt25 gr holland kakaóporA gesztenyekrémhez:250 gr cukrozott gesztenyemassza3 ek. tej50 gr tejcsoki3 dl habtejszín
1 csomag habfixálóA meggyzseléhez:2 dl meggylé ( befőttből)1 ek. keményítőfél dl vízkb. 5 gr porzselatinTovábbá:15 dkg magozott meggy ( befőtt)Elkészítés:1. A piskótát az itt leírtak alapján elkészítjük, a lapokat kihűtjük, félretesszük.
2. A gesztenyekrémhez a tejszínt habbá verjük,mikor kezd keményedni, hozzáadjuk a habfixálót és addig verjük a habot,míg a kívánt állagot el nem éri.
A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, villával áttörjük és pici tejjel lazítjuk. Hozzákeverjük az olvasztott tejcsokit, majd egy szilikonos lapáttal beleforgatjuk a felvert habot. Felhasználásig a krémet hűtőbe tesszük.4.A meggyzseléhez a meggyléből kb. fél dl-t kiveszünk, csomómentesre elkeverjük a keményítővel. A maradék meggylét felforraljuk,majd hozzáadjuk a keményítős részt is és pár perc alatt besűrítjük, félretesszük hűlni.Egy kis tálkába vizet öntünk, rászórjuk a zselatint. Pár percig duzzadni hagyjuk,majd mikróban 10-20 másodperc alatt felmelegítjük, csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a langyosra hűlt meggyzseléhez, elkeverjük,majd felhasználásig ezt is hűtőbe tesszük.5. Következik a torta összeállítása: a gesztenyekrémből tegyünk félre annyit,amennyi a torta oldalára és tetejére kell majd, a maradékot felezzük el.A meggyből kb. 5 dkg-ot tegyünk félre a díszítéshez. Rétegezzük a tortát a következőképp: 1 piskótalap, 1/2 adag gesztenyekrém, 1/2 adag meggy a krém tetejére, újabb piskótalap,a
gesztenykrém másik fele, a maradék meggy, végül a 3. piskótalap.6. A maradék gesztenyekrémmel kenjük be a torta oldalát és tetejét. A maradék meggyszemekkel rakjuk ki körbe a tetejét és kanalazzuk a zselét középre. Pár órára tegyük hűtőbe.Megjegyzés:A meggyzselé mennyisége elég sok lett, lévén nem tudtam mennyi fog kelleni, de a torta tetejére kb. 3-4 ek. elég is lett.Ha gondoljuk, a torta belsejébe is tehetünk: a gesztenyekrémre kanalazzunk meggyzselét, erre tegyük a meggyszemeket, de akár külön is kínálhatjuk öntetként a tortához tálaláskor.A gesztenyekrémhez Parmalat 30%-os habtejszínt ( fél literes dobozban kapható) használtam és szuperül bevált, tortakrémekhez ezentúl ezt fogom használni.
RECIPE IN ENGLISH:Small but tall cake. We love these cakes with my sister and I made this for her nameday as a present. Yes, we celebrate name days in Eastern-Europe.:)
In Hungary frozen chestnut puree is a common thing however I know it is more difficult to
find this item elsewhere. I have seen in the UK in a can but that one is more like a liquid and ours is a proper puree. Nigella Lawson's homemade chestnut puree looks just like our shop-bought one so if you cannot find it in any of the stores try to make this at home following this recipe.Ingredients:makes 6" cakeFor the sponge:4 eggs80g sugar60g plain flour25g cocoa powder ( unsweetened)For the chestnut cream:250g sweetened chestnut puree
3 tbps milk50g milk chocolate
300ml double cream1 sachet of cream stiffener ( optional, you do not need if you use good quality double cream)For the cherry jelly:200ml cherry juice ( I used my Mom's homemade preserve)1 tbsp potato starch50ml water5g gelatin powderPlus:150g cherries, pitted ( from preserve)Method1. Follow this recipe to make the sponge.
2. For the chestnut cream whip the double cream. When it starts to form soft peaks add the cream stiffener ( optional) and whip the cream until you reach the desired consistency. Refrigerate while you make the rest of the cream.3. Mash the defrosted chestnut puree with a splash of milk using a fork, then add the melted milk chocolate and mix until smooth. Then using a silicone spatula gently fold the whipped cream in and refrigerate the cream.3. For the
cherry jelly mix 50 ml of cherry juice with potato starch until smooth, heat remaining juice over a medium heat. Add
juice with the starch
and cook until starts to thicken. Remove from heat.
4. Pour a little water in a bowl, sprinkle the gelatin on top. After 2-3 mins place in microwave for 10-20 seconds. Do not boil it just warm it up and mix thoroughly. Add the gelatin to the lukewarm cherry jelly and mix well, put in the fridge.5. Save some of the chestnut cream and one third of the pitted cherries for decoration. Assemble the cake like this: 1 layer sponge, half of the ches