Pecsétes keksz Karácsonyra

  • 2014.12.01.
  • 1


A nővérem rendelt a Tchibo webshopból ilyen szuper kekszpecsételőket, én meg bunkó módon lízingeltem csupán őket. :) A tesóm ki is fejlesztette hozzájuk a tökéletes kekszreceptet, amivel elérhetjük, hogy finom, puha, omlós kekszek szülessenek és a bepecsételt mintát is megtartsák sütés után.
Én is az ő alapreceptjét használtam, narancsos-mákos-vaníliás verzióban, ezt az ízkombót pedig szívből ajánlom,mert az eddigi egyik legfinomabb keksz, amit sütöttem :)Hozzávalók:20 db kekszhez140 gr liszt20 gr vaníliás pudingpor / étkezési keményítő70 gr vaj/margarin1 ek. étolaj50 gr porcukor1 eg. görög joghurt1 tojás sárgája1 ek. egész mák (darálatlan)1 narancs reszelt héjafél zacskó bourbon vanília aroma
( ajánlom, nagyon intenzív íze van,most próbáltam ki)Elkészítés:1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.2. Másnap erősen lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk és a kekszpecséthez adott kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. A szaggatóval együtt emeljük át a kekszet a sütőpapíros tepsire és belenyomjuk a pecsétet. Így a keksz nem terül el,mert még rajta van a szaggató is. Ha kész egy tepsinyi keksz, tegyük be 10-15 percre a hűtőbe őket.3. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket, fémdobozban tároljuk őket.TIPPEK:1. A tésztához adjunk pudingport / keményítőt, javít az állagán, nem engedi terülni.2. Sütőport még véletlenül se adjunk a tésztához,mert akkor terülni fog és elmosódik a minta.3. Hagyjuk a kekszen a szaggatót, amikor belenyomjuk a pecsétet, így nem nyomódik szét a keksz, megtartja eredeti alakját.4. Lisztezzük a szaggatót is és a pecsétet is sűrűn, ahogy szükséges.5. Sütés előtt tegyük be a hűtőbe a kiszaggatott kekszeket.6. Ne süssük őket túl, ne várjuk meg, amíg barnulni kezdenek, 10 perc ilyen vastagságú keksznek pont elég.7. Alulról a 2. rácson süssük, így nem fog megpirulni hamar a teteje.