Fitt joghurtos céklasaláta

  • 2014.11.27.
  • 0

Ez most egy olyan saláta, amiből bármennyit meg tudnék enni. Nemrég Livi kolleganőm hozott be egy ilyen salit a munkába, megkósoltam és valami isteni volt. Azóta készülök elkészíteni, most végre megvan! Ajánlom szeretettel sült, grillezett húsok mellé köretnek, vagy csak úgy magában, ha egy egészséges, lightos ebédre, vacsira vágyunk.A cékla egy hihetetlen zöldség, felsorolhatnám az összes betegséget, ami létezik, mert a cékla MINDENRE jó hatással van. A teljesség igénye nélkül: vérnyomás csökkentő hatása van, Alzheimer-kór ellen hatásos, csökkenti a tumorsejtek növekedését, fogyasztása ajánlott vashiánnyal küzdőknek. Folsav-tartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott.
Napi rostfogyasztásunk 10 %-át fedezi 100 gr cékla,gazdag B és C vitaminokban, béta-karotinban, de sok vasat, rezet,folsavat, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.
Energiatartalma rendkívül alacsony, 100 gr mindössze 31 kalóriát tartalmaz, 1,3 gr proteint, zsírtartalma elhanyagolható, szénhidráttartalma 5.9-9 gr / 100 gr-ban változik, főleg glükóz, fruktóz, szacharóz található benne. Száz szónak is egy a vége: lépjünk túl a csíkosra szeletelt ecetes savanyú céklán és bátran kísérletezzünk. Íme az első saláta, fogok még céklás ételeket hozni!Süteményekbe is használhatjuk, hiszen szaftos, sokáig puhán maradó állagot kölcsönöznek a süteményeknek, nézzétek például ezt a céklás browniet!Hozzávalók:2 közepes cékla ( kb. 60-70 dkg)1 kis fej lilahagyma3 dl natúr, sűrű görög joghurt ( ZOTT)1 tk. dijoni mustárpár csepp citromlésó, borsElkészítés:1. A céklákat megmossuk és héjastól, enyhén sós vízben tűpróbáig, puhára főzzük. ( Kb. 1 órába telik.)2. Ha kész a cékla, hideg vízzel leöblítjük, lehúzzuk a héját ( könnyen lejön) és kis kockákra vágjuk. Félretesszük hűlni.3. Egy tálban elkeverjük a joghurtot a mustárral, citromlével, sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lilahagymát is.4. Az öntetet alaposan elkeverjük a kihűlt céklakockákkal és akár azonnal is fogyaszthatjuk, de hűtőbe is tehetjük pár órára, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.