Mákos koszorú

  • 2014.10.04.
  • 3

Alakul a konyhám,napokon belül elkészül. Addig is a nővérem konyhájába vetettem be magam ma délután, hogy Apunak a névnapjára süssek valamit. Apu mákimádó mióta az eszemet tudom és imádja a kalácsokat. Mikor megláttam ma ezt a kalácsot, úgy döntöttem, kipróbálom ezt a formát, de mákos töltelékkel. A szívem csücske a kelt tészta, aki ismer, az tudja, hogy élek-halok az élesztős dolgokért, akár édesek, akár sósak. És azt hiszem, igazán csodásan sikeredett ez a kalács, készítsétek el bátran, fahéjas, kakaós töltelékkel is szuperül fog mutatni és nagyon egyszerű ezt a mutatós koszorú-formát megfonni :) A képeket köszönöm a nővéremnek, Tündérsütinek-és a kölcsönkonyhát is :)Hozzávalók:1 koszorúhozA tésztához:250 gr liszt4 dkg cukor4 dkg olvasztott vaj / margarin1 egész tojás1 dl tejcsipet só2 dkg friss élesztőA töltelékhez:kb. 10 dkg darált mákízlés szerint cukortej1 citrom reszelt héja1 csomag vaníliás cukorA tetejére:1 felvert tojésjégcukorElkészítés:1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, olvasztott vajat és az élesztős tejet és lágy tésztává dagasztjuk. Ha szükséges, adunk még hozzá lisztet. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.2. A töltelékhez a mákot ízlés szerinti mennyiségű cukorral és annyi tejjel felfőzzük, hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük.3. A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk ( érdemes sütőpapíron csinálni, így a kész kalácsot egyszerűbb lesz a tepsire átemelni), megkenjük a töltelékkel és a hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük. Ezt követően az alábbi képek alapján megformázzuk a kalácsot. A linken egy videó is van erről. Megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk jégcukorral.4. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a kalácsot, a sütő aljába egy lábas vizet teszünk ( így puha lesz a kalácsunk a gőztől) és 25-30 perc alatt készre sütjük.

Címkék

Mák Kelt Tészta