Áfonyás-mandulás galette

  • 2014.08.02.
  • 0

Rengeteg blogon, pinteresten szembejött már ez a bizonyos galette és kivétel nélkül mindenki áradozott róla. Alapja egy mandulával turbózott omlós tészta, amit kinyújtunk,mint egy pizzát, bármilyen gyümölccsel megszórjuk, széleit visszahajtogatjuk és kisütjük. Nem kell vacakolni azzal, hogy a piteformába beméretezzük a tésztát, egyáltalán a külsőségekre sem kell adni, hiszen minél rusztikusabb, annál "galettesebb" lesz, még a tésztát sem kell kör alakúra nyújtani.
Én mindössze attól tartottam, hogy a gyümölcsök eláztatják a tésztát, de nem!!! Egy mennyei finom, pont eléggé mandulás ízű, ropogós tésztát kapunk, a gyümölcs pedig a rászórt barnacukorral szépen összesül és sűrűvé válik, isteni finom. Én nem számítottam ekkora durranásra, de ez valami remek!! Az alapreceptet Piszkének köszi :)Én ebből a tészta adagból 2 galette-et készítettem, az egyik a képen látható áfonyás, a másik egy barackos-fahéjas verzió. Mind a kettő tökéletes!Jótanács: érdemes közvetlen fogyasztás előtt kisütni,mert melegen / langyosan a legfinomabb, amikor a tészta még ropogós, a töltelék pedig kissé folyik. Lehet turbózni fagyival vagy tejszínhabbal, de szerintem elrontaná. Így magában a legjobb.Hozzávalók:2 db kb 25 cm átmérőjú galette-hezA tésztához:16 dkg liszt12,5 dkg vaj / margarin6 dkg darált, pirított mandula
1 tojás10 dkg porcukorA töltelékhez:-áfonya, barnacukor, szeletelt mandula-őszibarack, barnacukor, fahéjElkészítés:1. Egy tálban elvegyítjük a lisztet a porcukorral, darált mandulával. Elmorzsoljuk benne a vajat / margarint és a tojással együtt összedolgozzuk. Nagyon-nagyon lágy tésztát kapunk.Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe úgy egy éjszakára ( nálam 2 napot várt a felhasználásra) vagy fagyasztóba rövidebb időre, ha nincs időnk várni.2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.3. A tésztát vegyük ketté és egyenként nyújtsuk kör alakúra, jó alaposan belisztezett munkalapon,mert a tészta nagyon ragad, de így lesz a jó. Érdemes sütőpapíron kinyújtani és csak átemelni a tepsire. Ha ez megvan, akkor szórjuk meg az áfonyával,kevés barnacukorral úgy, hogy a szélein pár centis peremet hagyunk. Visszahajtogatjuk a széleit és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. 15 perc sütés után megszórjuk a mandulával és úgy sütjük tovább.4. A barackossal is hasonlóképp járunk el, héjastól felszeleteljük a barackot, elrendezgetjük a tetején, megcukrozzuk, fahéjazzuk, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük és kisütjük.