Sárgarépás-diós zabkeksz

  • 2014.03.29.
  • 3

Valahogy a zabkeksz süthetnék mindig éjjel tör rám. Így volt most is. Megláttam ezt a receptet és tudtam, hogy ez lesz az. Isteni finom, répás-diós-fűszeres, kissé talán karácsony hangulatú is a fűszerek miatt, na de ettől nyugodtan vonatkoztassunk el, hiszen egy szép tavaszi reggelin egy csésze kávé/tea mellé szuper reggeli vagy akár délutáni nasinak, edzés utáni falatkáknak.Hozzávalók:kb. 25 db-hozcsésze: 250 ml1,5 csésze liszt1 tk. szódabikarbónacsipet só1 csésze zabpehely1 tk. őrölt fahéjfél tk. mézeskalács fűszerkeverék ( itt: mixed spice)3/4 csésze durvára vágott dió1-1,5 csésze reszelt sárgarépa
1 tojás3/4 csésze cukor2 ek. barnacukorfél csésze olvasztott vaj/ margarin
pár csepp vanília pasztaA tetejére:
fél tábla étcsokiElkészítés:1. Egy tálban kikeverjük a száraz anyagokat: liszt,szódabikarbóna,só, zabpehely, fahéj, fűszerkeverék, dió.2. A répát megpucoljuk, lereszeljük.3. A tojást a cukrokkal, vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat/ margarint, beleszórjuk a répát, a száraz anyagokat és kézzel alaposan összegyúrjuk. Sűrű, ragacsos masszát kapunk.4. Kis gömböket ( 30 gr-os) formázunk a masszából, tenyerünkkel kicsit ellapítjuk őket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
5. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.6. A kihűlt kekszeket olvasztott étcsokival áthúzzuk.