Húsgombóc tejfölös takarásban

  • 2018.06.16.
  • 3

Nagyon finom, laktató étel. A köret tetszés szerint variálható de igazán rizs vagy burgonyapüré illik mellé. Nincs annyi szaftja, hogy tésztával lehessen enni, és nem is illik hozzá igazán. 

Húsgombócokhoz:
50 dkg darált hús
4 zsömle
fokhagyma, piros paprika, só, bors
takaráshoz:
6 dl tej
3 ek. liszt
10 dkg vaj
6 ek. tejföl
reszelt sajt

A zsömléket bevizezzük, jól kinyomkodjuk majd a húshoz adunk, amit ízesütünk fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Kisebb gombócokat formálunk, olajozott tepsibe rakjuk.(Én mindig teszek sütőpapírt a tepsibe, kicsit megkenem olajjal). 180 fokon 30 percig sütjük.
A takaróhoz a vajat felolvasztjuk, liszttel megszórjuk, pirítjuk, majd felengedjük tejjel. Amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejfölt. A gombócokra öntjük, reszelt sajttal megszórjuk (jelen esetben füstölt sajttal). Visszatesszük a sütőbe, míg a sajt meg nem pirul.