Töltött káposzta

  • 2017.03.18.
  • 7

Lassan 8 éve főzök, de a káposzta eddig kimaradt. Mindig elláttak vele az anyukák, én meg nem éreztem késztetést. férjecske kitalálta, hogy ő tölött káposztát szeretne főzni bográcsban. Így muszáj voltam elkészíteni. Kicsit tartottam tőle, de annyira egyszerű, ha ezt tudom, sokkal hamarabb készítek

1 nagy fej lapos káposzta
1 kg darált hús
500 g savanyított káposzta 
1 bögre gersli
500 g füstölt hús (nálunk most lapockából sonka)
fűszerek: só, bors, Delikát, piros paprika
fokhagyma-és vöröshagymakrém (természetesen lehet “igazit” is használni, én a könnyebb végét fogtam meg a dolognak
1 kisdoboz paradicsompüré

A káposztát forrásban lévő vízbe teszem. Anyukám azt mondta, próbáljam mindig lefejtegetni a leveleket, én igazából csak főztem egy jó ideig. A gerslit egy lábasba teszem, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi és pár percig főzöm. Közben elkészítem a tölteléket: a húst a fűszerekkel ízlés szerint ízesítem, majd hozzáadom a gerslit, jól összekavarom. A lehűtött káposztalevekbe egy adag húst teszek, két oldalát kissé behajtom, majd feltekerem. Egy nagy fazék aljára teszem a fele savanyított kápsztát, erre jön egy adag káposzta, elszórtan felszeletelt füstölt hús, újabb adag sor káposzta és füstölt hús, majd befedem a maradék savanyú káposztával. Felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi. Egy kis Delikáttal megszórom a tetejét, és lassú lángon odateszem főni. Kb. 3 órán kereszetül főzöm. A paradicsompürét az utolsó 1 órában evertem hozzá.