Sajtos kifli (kívül-belül)

  • 2017.05.25.
  • 7

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, belül és kívül is sajtos kifli.
Belül sajtos, mert tettem a tésztába és kívül, mert a megformázott kiflikre is reszeltem.Most kenyérlisztből készítettem, de szoktam 20-25 %-ban teljes kiőrlésű
tönkölyliszttel is készíteni, ebben az esetben még marad ez a száraz-nedves arány.Persze lehet kevéssel több vagy kevesebb lisztet adni hozzá, hisz minden liszt más,
és a hozzáadott folyadéktól is függ.A folyadék most a víz mellett házi kefir, ami
kefirgombával készül.Lehet helyette bolti kefir, esetleg joghurt vagy aludttej.A tésztából 8 nagyobb vagy 12 db kisebb kiflit készíthetünk.Kívül-belül sajtos kifliHozzávalók600 g kenyérliszt100 g reszelt sajt (ementáli, gauda)1/2 tk só150 g kaukázusi kefir
280 g víz33 g friss élesztő+ a tetejérereszelt sajt
- A lereszelt sajtot összekevertem a sóval és a liszttel.- Az élesztőt feloldottam a vízben, hozzákevertem a kefirt, majd a lisztre öntöttem.- Az egészet fakanállal összekevertem.- 15 perc múlva lisztezett munkalapra borítottam.
A kezeimmel átgyúrtam, cipóvá formáztam.A tészta selymes, rugalmas, már nem ragad.- Letakartam és hagytam, hogy duplájára emelkedjen.
(Tehetjük kelesztőtálba is, ki-mit szokott meg.)- A megkelt cipót kissé kilapítottam, majd nyújtófával 60 cm átmérőjű körré nyújtottam.- 12 (vagy 8) egyenlő részre vágtam.A szélesebbik végüket kissé bemetszettem, majd szorosan feltekertem.(Lásd a képsorozatot, amely régebben készült, nem erről! de a formázás most a lényeg.)Ezek a fázisfotók nem most készültek.- Sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam és újra duplájára kelesztettem.- A sütőt előmelegítettem (200 fok légkeverés)
a kiflikre pedig ráreszeltem a sajtot.- Az előmelegített sütőben 25 perc alatt sült meg (sütőtől függ).A kifli másnap is finom, puha, rugalmas a belseje, remek útravaló készülhet belőle.Szeretetrehangoltan a Facebookon :)