Tiramisu krémmel töltött fánk

  • 2018.01.16.
  • 0

 
Farsangi időszakban már hagyomány a fánk készítése. Szép szalagos fánkokat sütöttem, aztán gondoltam egyet és meg is töltöttem. A tiramisut is kedveljük, így ötvöztem a kettőt.

 
Ahogy én készítettem:
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg rétesliszt, 3 dkg friss élesztő, 6,5 dkg cukor, 2,5 dl langyos tej, 6 dkg olvasztott vaj,1 db egész tojás és egynek a sárgája, csipet só, 2 evőkanál rum, ½ citrom reszelt héja.
Töltelék: 2 csomag (14 dkg) Dr.Oetker tiramisu krémpor, 0,5 l hideg tej. A tasakon lévő előírás szerint elkészíteni + 1 evőkanál rumot belekeverni. Hűtőbe megdermeszteni.
 
Fánk elkészítése: Egy kisebb tálban az élesztőt 1 kávéskanál cukorral elkevertem, felöntöttem 1 dl langyos tejjel és hozzá adtam 1 evőkanál lisztet. Összekevertem és hagytam, hogy a kovász felfusson. A kelesztő tálba beleszitáltam a cukorral elkevert lisztet, hozzáadtam a citrom reszelt héját, a tojást, rumot, a megmaradt tejet, az olvasztott vajat, és a kovászt.

Robotgéppel, alacsony fokozaton a hozzávalókat tészta állagúvá dolgoztam. Akkor jó, ha már elválik az edény falától.

A kész tésztát meghintettem liszttel és a tál tetejével lefedtem. 45 percig hagytam meleg helyen, ekkor a duplájára dagadt a tészta.

A megkelt tésztát, liszttel megszórt nyújtódeszkára borítottam és 1 cm vastagságúra nyújtottam.

8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat készítettem belőle. Nekem 25 db lett ebből a mennyiségből. Utána a korongokat újból letakartam és hagytam még 20 percig kelni.

Közben egy lábasba olajt hevítettem. Az olaj legalább 2 cm magasan legyen a lábasban. A korongokat mind két oldalról aranyszínűre sütöttem. A megsült fánkokat papírtörlővel bélelt tálcára szedtem és a felesleges zsiradékot leitattam róla. gyönyörű szalagos fánkokat kaptam.

Amikor kicsit hűlt, a szalagok mentén ketté vágtam és az elkészített, lehűtött tiramisu krémmel megtöltöttem. A krémből a tetejére is tettem egy pöttyöt és megszórtam kakaóporral.

Jó étvágyat!