Hússal, gombával rakott batáta

  • 2017.12.18.
  • 4

 
Ennek az ételnek az ötletét a rakott krumpli adta,. Az alapanyagokon változtatva mégis egy teljesen új ízzel lettünk gazdagabbak. Ízletesebb, mint az alapötlet. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki.

Ahogy készítettem: Hat nagy szelet (20 dkg) füstölt szalonnát zsírjára sütöttem.

A megsült szalonnát félretettem.
40 dkg nagyfejű gombát laskákra vágtam.
A szalonna vissza maradt zsírján egy nagy fej vöröshagymát apró kockákra vágva üvegesre pároltam. Hozzáadtam 30 dkg darált húst és sóval, borsal, fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával ízesítve, puhára pároltam.
Fél kilós batátát egészben megfőztem. Utána meghámoztam és karikákra vágtam. Sóztam, borsoztam és zúzott fokhagymával megszórtam.
Miután ezekkel elkészültem, egy megfelelő méretű hőállótálat a húsnak a zsírjával kikentem és a hozzávalókat belerétegeztem. Alulra került a batáta karikák fele, erre a laskákra szelt gomba, amit még kakukkfűvel megszórtam.
Ezt követte a párolt darált hús, amit kanalanként szétterítettem a gomba tetején. Egy kevés zsírral lehet szedni, de túl sok nem kell. A hústetejére háromszínű pritamin paprikából tettem néhány karikát.
Végül a maradék batátával beterítettem.
Lefedtem tetővel vagy alufóliával és a 180 fokra állított sütőbe helyeztem.  40 percig sütöttem. Közben 3,5 dl tejfölbe elkevertem 3 tojást  sóztam, borsoztam. 25 dkg sajtot lereszeltem. A 40 perc eltelte után a rakott batátát kivettem a sütőből és a tejfölös keverékkel bevontam. A reszelt sajtot is a tetejére halmoztam és visszatettem a sütőbe.

Már csak annyi idő szükséges az elkészültéig, amíg a sajt ráolvad. Tálaláskor a félretett sült szalonna szeleteket a tetejére raktam, hogy színesebb legyen pritamin paprikával díszítettem.

Szép szeleteket lehet belőle vágni.
Mi házi savanyúsággal fogyasztottuk. Jól illett hozzá a paprikába töltött káposzta és savanyított lilahagyma.
Jó étvágyat!