Marhagulyás

  • 2017.10.21.
  • 7

 
Bográcsban szerettem volna ezt az ételt készíteni, de elromlott az idő és így bográcsban, de gázon készítettem el. Tőkéletes lett, ezért bátran kijelentem, hogy bográcsban vagy fazékban készítve is csodálatos izélmény.
 

 
Ahogy én készítettem:
1 kg marhalábszárat megtisztítottam a vastagabb inaktól és a húst apróbb kockákra vágtam.

15 dkg füstölt szalonnát kiolvasztottam és zsírjába 20 dkg apró kockákra vágott vöröshagymát dinszteltem. A tűzről levéve belezúztam 2-3 cikk fokhagymát, hozzáadtam 1 db kicsumázott zöldpaprikát, 2 db négybe hasított paradicsomot, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprikát, 1 teáskanál őrölt borsot, majorannát, és őrölt köményt, 2 db babérlevelet és a felkockázott húst. Összekevertem és visszatettem a tűzre. A hús bőven ereszt levet és abban pároltam fedő alatt lassan gyöngyözve.

Közben előkészítettem a zöldségeket. 15 dkg sárgarépát és 10 dkg fehérrépát meghámoztam és karikára vágtam. Egy csokor petrezselyemzöldet összekötöttem (én fűszertojásba lógattam a levesbe).

80 dkg burgonyát hámoztam és kockákra vágtam.

2 óra múlva, amikor a hús már félig puha, hozzáadom a krumpli kivételével a zöldségeket és felöntöm a leves felének megfelelő mennyiségű vízzel. Most sózom meg. Visszafedem és 45 percig főzöm lassú tűzön. Elkészítem a csipetkét: 1 db tojás, só és annyi lisztből amennyit felvesz. A 45 perc letelte után, a levesbe teszem a kockázott burgonyát és felszaporítom annyi vízzel, amennyi levesre szükségem lesz. Szükség szerint sózom. Ha a krumpli megfőtt, a levesbe szórom a csipetkét és készre főzőm.

Tálaláskor erőspaprikát és friss kenyeret kínálok hozzá.Jó étvágyat!