Tepsis sertés hús zöldségekkel és zöldségszósszal

  • 2017.10.01.
  • 0

 
Imádom a tepsis húsokat nem csak fogyasztani, hanem készíteni is, mert a hús és a köret együtt készül el.Ez az ételem pedig a húsimádók tökéletes szendvicse! Finomra sült, omlós tarja és karaj között egy kis zöldség töltelék.

 
Ahogy én készítettem: Két fajta sertés húsból készítettem. Tarja és csontnélküli karaj, mely együttesen 1,5 kg volt. Hat-hat szeletbe vágtam, megmostam és leitattam róla a nedvességet, bedörzsöltem fokhagymával, sóztam és borsoztam. Hagytam állni félórát.

Ezt követően alaposan megforgattam lisztbe.

Forró zsírban, magas hőfokon mind két oldalát átsütöttem (kérget készítettem rá).

Közben zöldségeket hámoztam és aprítottam. Ezek a zöldségek opcionálisak, kinek milyen van otthon vagy mit szeret. Minél több féle, annál finomabb lesz (nálam: sárgarépa, zöldborsó, kukorica, karfiol, brokkoli, piros kaliforniai paprika). Összességébe 80 dkg volt, amiből elvettem 20 dkg-ot . Ezt a mennyiséget 6 dl ételízesítős vízben megfőztem és félretettem későbbi felhasználásra.

Egy nagy fej vörös- és lila hagymát meghámoztam és szeleteltem.

Amikor ezekkel elkészültem, elővettem egy megfelelő méretű tepsit, alaposan kikentem mangalica zsírral, belehelyeztem a sütőrácsot és elkezdtem a hozzávalók rétegezését.

Először a rácsra az elősütött tarját tettem, erre a két féle hagymát osztottam el.

Utána a nyers zöldségeket ételízesítővel elkevertem és a hagymatetejére öntöttem. Erre került az elősütött karaj, amit ugyanolyan elosztással helyeztem el, mint a tarját, hogy tálaláskor szendvics módjára tudjam kivenni a tepsiből.  A hús tetejére friss rozmaring leveleket szórtam és egy ágat is elhelyeztem a tepsibe. A megfőtt zöldségről leszűrtem a levet, amiből 2,5 dl mennyiséget elkevertem a hús sütéséből visszamaradt zsírral és rálocsoltam a rétegezett húsra.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tepsit lefedtem alufóliával és a sütőbe tettem. 20 dkg sajtot durvára reszeltem.
50 percig sütöttem a húst fólia alatt, utána levettem a fóliát róla, a sütő hőfokát visszavettem 180 fokra és még így sütöttem tovább 20 percet.

Ennek eltelte után, a reszelt sajtot a hús szeletek tetejére tornyoztam.

Visszatolva a sütőbe már csak a sajt ráolvadásáig sütöttem. Elkészült a hús a körettel.

Már csak a zöldségszósz elkészítése maradt hátra: Ehhez a korábban megfőzött zöldségeket pépesítettem (botmixerrel). Utána egy evőkanál zsírból, fél evőkanál lisztből barnarántást készítettem, amit a zöldség főzőlevéből megmaradt lével hígítottam. A pépesített zöldségpürét belekevertem, ízesítettem szükség szerint sóval, borssal, kakukkfűvel, egy teáskanál mustárral. Alaposan kiforraltam, ha túl sűrű lenne, akkor vízzel hígítható. A hússal és zöldségekkel együtt tálaltam.

Tálaláskor a húsból kimaradt zöldségeket kicsit meglocsoltam mézes-almaecettel.

Jó étvágyat!