Fokhagymás-mézes ropogós csirkeszárnyak

  • 2017.08.27.
  • 9

 
A csirkeszárnyból készült ételek megosztóak! Vannak akik útálják a bőrössége és csontossága miatt és vannak akik éppen ezért kedvelik, mint például mi is. A most hozott ételem nagyon finom pácban érlelt csirkeszárnyakból, ropogósra sütve készült.

 
Ahogy én készítettem: 2 db (1 kg) csirkeszárnyat megtisztítottam, megmostam, leitattam róla a vizet. Én háromszög alakúra szoktam hajtogatni, de lehet egészbe vagy három darabba vágni is. Minden oldalról besóztam és borsoztam. Hagytam állni, legalább fél órát.

Páclevet készítettem: 4 evőkanál olajhoz adtam 4 evőkanál mézet, 6-7 gerezd zúzott fokhagymát, 4 evőkanál szójaszószt, 1 mokkáskanál őrölt bazsalikomot, 1 mokkáskanál őrölt kakukkfűvet, 1 citrom kifacsart levét. Alaposan elkevertem.

Ebbe a páclébe tettem a sózott, borsozott szárnyakat. Az edényt lefedtem és a hűtőben tartottam legalább fél napig. Tehát ezt a műveletet a sütést megelőző nap este jó elvégezni. Néhányszor átforgattam a húsokat a páclében. Másnap egy megfelelő méretű tepsit vékonyan kikentem olajjal és a pácolt szárnyakat sorba bele raktam. A páclevet most nem öntöttem rá, hanem félre tettem.

 
Lefedtem alufóliával és 200 fokos sütőbe sütöttem 40 percig. Akkor a sütőből kivéve, a húsokat átkentem újból a páclével, a megmaradt levet pedig aláöntöttem.

Fólia nélkül pirítottam még a hőfokot 180 fokra csökkentve 20 percig. Szép pirosra és ropogósra sültek.
Melegen tálaltam.

Mi tejfölös burgonyapürével (úgy éreztem ez illik hozzá a legjobban) és csemegésre savanyított zöld görögdinnye valamint bébi kukorica savanyúsággal fogyasztottuk.
Jó étvágyat!