Csőben sült sonkás-brokkolis karfiol, durum penne tésztával

  • 2017.08.02.
  • 4

Én a karfiolt a zöldségek királynőjének, a brokkolit a királyának tartom. Ebben az ételben pedig sülve-főve együtt vannak! Ebédre vagy vacsorára egy könnyed, de ízletes kiváló párost alkotnak.

Ahogy készítettem:
80 dkg karfiolt és 40 dkg brokkolit a vastag szárrészeitől megtisztítottam. Ételízesítős vízben rózsáira szedve megfőztem, vigyázva arra, hogy ne essen szét (forrástól számított 10-15 perc).

Amikor megfőtt, Leszűrtem, lecsöpögtettem, a főzőlevéből 1 liternyit félretettem. Néhány szép rózsát kiválasztottam mind kettőből, a többit apróbba vágtam.

20 dkg sonkát 1 x 1 x 1 cm kockákra vágtam és vajon megpirítottam. Közben sóztam, borsoztam.

0,5 kg durum penne tésztát sós, vízben megfőztem, de csak ropogósra. Leszűrtem, lecsöpögtettem.

20 dkg sajtot lereszeltem.
Amikor ezek elkészültek besamellt készítettem: Vajon (10 dkg) 4 evőkanál lisztet világosra pirítottam, majd a tűzről lehúzva folyamatos kavarás közepette a félretett karfiol főzőlevével felengedtem, simára kevertem. A tűzre visszatettem és kis lángon főztem, folyamatosan adagolva hozzá a főzőlevet és kavargatva, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Közben ízesítettem, sóval, borssal, szerecsendióval (ízlés szerint), egy csokor apróra vágott petrezselyem zölddel.
Ez követően a kifőtt tésztát összekevertem a sonkával (a vajas lével együtt), az apróbb brokkoli és karfiol darabokkal, a besamell mártás felével. Ha szükséges még utána lehet fűszerezni. Egy megfelelő méretű tepsit (26x36) kivajaztam és beleterítettem a tésztás cuccot. Megszórtam a reszelt sajt felével. Elhelyeztem a tetején a brokkoli és karfiol rózsákat, valamint a hatás kedvéért néhány kocka kápia paprika is került rá. 
. Ezt követően bevontam az egészet a maradék besamell mártással és megszórtam a megmaradt reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 25-30 perc alatt készre sütöttem.

Ez egy nagy adag (6-8 fő), ha kevesebbre van szükség, értelem szerint a hozzávalók is csökkennek. Tálaláskor a rózsák mentén elvágtam és tejfölt is kínáltam mellé aki igényelte.

Jó étvágyat!