Kirántott hús torta

  • 2017.06.03.
  • 7

 
Nem mindenki szereti az édes tortákat és azoknak igazi meglepetés lehet ez a kirántott hús torta. Tulajdonképpen kirántott hús krumplipürével, torta formában. Névnapra, születésnapra is kedves éke az étkező asztalnak, ráadásul nagyon finom is.

Ahogy én készítettem:
Először a torta alapját a krumplipürét készítettem el. 2 kg burgonyát meghámoztam, aprítottam és sós vízben puhára főztem. Utána pépesítettem. 10 cm hosszúságú póréhagymát aprítottam és vajon puhára pároltam.
Ezzel a hagymás vajjal kavartam simára a krumplit és ízesítettem még sóval, borssal, kurkumával, szerecsendióval ízlés szerint.
Ezt követően egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítottam és hűtőbe tettem. Addig hagytam hűlni, amíg a húst elkészítettem.

2 db (80 dkg) szép csirkemell filét 6-8 cm széles csíkokra vágtam (nekem 14 db lett belőle).

Besóztam és a szokásos módon paníroztam. Liszt, felvert és sózott tojás, majd szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgattam meg.
Bő forró olajban, nem túl magas hőfokon mind két oldalát szép pirosra sütöttem. Papírtörlő segítségével leitattam róla a fölösleges olajat.
Elővettem a hűtőből a tortaformában lévő krumplipürét, lepattintottam róla a peremet.
Tálra tettem az alapot és körberaktam a hússzeletekkel.
Kicsit megdíszítettem, lehetőleg ehető díszítést használjunk. Én sonkából rózsát hajtogattam,

kaliforniai paprikából szívecskéket vágtam, uborkából virágokat, paradicsomot és petrezselyem zöldet használtam még díszítésnek.
Elkészült a tortánk lehet tálalni. Ami a tortából megmaradt kirántott hús külön szervíroztam.
Kapros, magvas uborkasalátát fogyasztottunk hozzá: Nagyon gyenge fürtötös uborkákat megmostam, vékony karikákra szeltem. Picit sóztam, meglocsoltam tárkony ecettel, mogyoró olajjal, ízlés szerint mézzel és megszórtam apró magvas salátakeverékkel valamint apróra vágott friss kaporral. Jól összekevertem és tálaltam.
Jó étvágyat!