Brokkolival, csirkemellel rakott krumpli

  • 2017.05.10.
  • 7

 
A rakott krumpli receptjét gondoltam újra és nem bántam meg. Egy új íz került ezzel az étellel a megszokott menük palettájára.

Ahogy én készítettem:
1 kg burgonyát héjában megfőztem, majd meghámoztam.
0,5 kg csirkemellet, kockákra (2 x 2 cm) vágtam. 20 cm hosszú póréhagymát karikáztam és ezzel vajon a csirkemellet puhára pároltam. Ízesítettem sóval, édes fűszerpaprikával, fekete borssal, tört koriandermaggal, curryvel, rozmaringgal, 2 gerezd zúzott fokhagymával.
3 db tojást keményre megfőztem és karikákra szeltem. 1 fej lila hagymát is karikákra vágtam.
1 kg  brokkolit, rózsáira szedtem.
Amikor ezekkel elkészültem, egy megfelelő méretű sütőedényt vettem elő és hozzáfogtam a rétegezéshez. Először az edény alját vékonyra szeletelt, bőr nélküli füstölt szalonnával kiraktam.
Erre karikáztam a megfőtt krumpli felét.
Utána következett a csirkemell, amit szűrőkanállal szedtem ki a vajas léből és elterítettem a krumplin. A tojásokat és a brokkoli felét is elhelyeztem rajta.
A hús sütéséből visszamaradt zsiradékot elkevertem 0,5 l tejföllel és az eddigieket bevontam vele.
Végül a krumpli másik felét is rákarikáztam, a megmaradt brokkolit és a karikákra vágott lila hagymát elhelyeztem a tetején.

Én fedeles edényben készítettem (de fóliával letakarva is jó), rátettem a fedőt és sütőbe dugtam. 200 fokon 30 percig sütöttem fedő alatt, utána 20 percet fedő nélkül. Közben 25 dkg sajtot reszeltem (a füstölt sajt még finomabb, de nekem most nem volt itthon).
A 20 perc eltelte után rászórtam a reszelt sajtot és már csak addig hagytam a sütőbe, amíg az ráolvadt.

Amikor elkészült nagyon szép látvány fogadott. Jó illatú, szaftos, finom rakott krumplit sikerült készítenem.
Aki tejfölösebben szereti, külön tejföllel is meglocsolhatja.

 
Jó étvágyat!