Brokkoli leves húsgombóccal

  • 2017.04.06.
  • 5

 
A napjainkban divatos szuper-élelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. A mellet hogy finom, még számos jótékony élettani hatással is rendelkezik Érdemes utána nézni a neten. Én most levest készítettem belőle és tartalmassá is tettem húsgolyókkal.  
 
Ahogy én készítettem:
Megtisztítottam 10 dkg fehérrépát, 20 dkg sárgarépát és karikára vágtam.

1 kg brokkoli fejet alapos hideg vízben történő mosás után rózsáira szedtem.

Egy kis fej vöröshagymát apró kockákra vágva, zsíron üvegesre pirítottam. Utána rádobtam az aprított fehér- és sárgarépát. Kavargatások közepette addig pároltam, amíg a saját maga által kiadott folyadékot elpárologta. Ekkor még csak félig puhult meg. Lehúztam a tűzről, egy evőkanál keményítőt és egy evőkanál fűszer paprikát adtam hozzá. Felengedtem húslével (akinek nincs eltéve, húsleves kockából is készítheti). Visszatettem a tűzre jól elkavartam, szükség esetén ízesítettem még sóval, borssal, két cikk zúzott fokhagymával és egy teáskanál kakukkfűvel.
Amíg ez főtt, elkészítettem a húsgombócokat: 1 kg húst ledaráltam (lágya) fűszereztem, egy pici fej reszelt vöröshagymával, 2 cikk zúzott fokhagymával, sóval, borssal, fűszer paprikával, őrölt köménnyel. 6 evőkanál zsemlemorzsát és 2 db tojást adtam hozzá.

Jól összedolgoztam és hagytam állni addig, amíg a levesben a zöldségek megpuhultak. Utána vizes kézzel gombócokat formáztam belőle.

A forrásban lévő levesbe tettem. Addig főztem, amíg fel nem jöttek a leves tetejére. Akkor a brokkolit is hozzáadtam a leveshez és még 5 percet forraltam. Ennyi idő elég a brokkoli párolásához és a színét sem veszíti el.

Egy tartalmas és egészséges levest fogyaszthattunk.
Jó étvágyat!